Patříte mezi ty čtenáře, kteří knížku, která je nijak zvlášť nebaví, raději dočtou, než aby ji odložili? Přestaňte se trápit, radí literární kritička, slavná knihovnice a autorka úspěšné knihy o knihách Book Lust Nancy Pearl.

Pro případy, kdy se vám do rukou dostane kniha, kterou jste si sami nevybrali a nebaví vás, má Pearl jednoduchou poučku.

Pokud vám je pod 50 let, než knížku zcela zavrhnete a pustíte se do jiné, přečtěte 50 stránek. Na 50. stránce se sami sebe po vzoru Marie Kondo zeptejte: „Přináší mi tato knížka radost?“ Jestli ne, odložte ji, pokud ano, pokračujte.

Jestli jste starší 50 let, odečtěte svůj věk od 100. Výsledek, který se bude rok od roku snižovat, určí, kolik stran byste měli před odložením knihy přelouskat.

Jak totiž autorka a vášnivá čtenářka Pearl připomíná: čím jste starší, tím méně času máte na špatné nebo pro vás nezajímavé knihy. A čím déle se je budete snažit pokořit, tím méně času vám zbude na ty dobré. A že jich na světě je.

Tak se příště neciťte provinile, a když vás ani po 50 stranách knížka nezaujme, vyměňte ji. Pozor ale! V žádném případě se jí nezbavujte – pouhá přítomnost knih v domácnosti má pozitivní vliv nejen na vaše děti.