Že má Japonsko jednu z nejstarších populací na světě a že to téhle ostrovní zemi začíná působit nemalé socioekonomické problémy, určitě víte. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, proč zrovna Japonci žijí tak dlouho?

Jistě, jedí hodně ryb, pravidelně se hýbou a mají i jedny z nejlepších zdravotních a sociálních systémů na světě. Mnoho Japonců, zvlášť ti z ostrova Okinawa, by vám ale řeklo, že za jejich dlouhý život může něco úplně jiného – ikigai neboli způsob, jak co nejkvalitněji prožít svůj život.

Vzhledem k tomu, že tento výraz vznikl ze spojení výrazů ikiru (život) a kai (mít hodnotu), překládá se jako smysl života. Okinawané, kteří patří k nejstarším obyvatelům planety vůbec, si ho ale vykládají možná ještě o něco přesněji jako „důvod, proč vstát ráno z postele“.

A zatímco Japonci tento koncept znají už více než tisíc let, západní svět ho teprve začíná pořádně prozkoukávat.

Najít svůj smysl života samozřejmě není jen tak, trvá to dlouho a žádný jednoznačný návod, jak na to, neexistuje. Přesto byste se o to měli pokusit. Své ikigai naleznete ve chvíli, kdy si dokážete odpovědět na tyto čtyři otázky:

Co mě dělá šťastným? 

V čem jsem dobrý?

Čeho si v životě cením? 

Proč dělám to, co dělám? 

Aby vám to šlo snadněji (ale opravdu nečekejte, že to půjde rychle), měli byste se podle Kena Mogiho, japonského neurovědce a propagátora ikigai, řídit pěti pilíři, na kterých celé ikigai stojí.

Buďte pozorní

Když se do něčeho pustíte, věnujte pozornost každé maličkosti, která stojí na začátku vašeho úsilí. A všechno, co děláte, dělejte s patřičnou pečlivostí, nespěchejte, snažte se nic nepřehlédnout, naopak věnujte pozornost všem detailům, i těm, které vám budou připadat bezvýznamné.

Mějte se rádi

Naučte se žít sami se sebou a přijmout, kdo jste. Je to sice jedna z největších výzev, které nás v životě čekají, pokud to ale zvládnete, zjistíte, že být šťastný sám se sebou je ten nejlepší pocit, jaký můžete zažít.

Važte si ostatních

Vlastních cílů nikdy nedosáhnete, když budete ztrácet čas a energii spory s druhými. Místo toho se snažte kolem sebe vybudovat síť z rodiny, přátel a známých, která vám pomůže překonat i ty nejtěžší okamžiky ve vašem životě.

Važte si maličkostí

Mějte radost z toho, co považujete za běžné – z toho, že ráno svítí slunce, jak voní pekárna na rohu, nebo třeba z toho, že vás nic nebolí. Ze všeho se stanou důvody, díky kterým budete chtít rán, kdy budete vstávat z postele, zažít co nejvíc.

Žijte tady a teď

Naučte se soustředit na přítomnost a praktikovat mindfulness. Jedině tím, že zvládnete existovat tady a teď, se naučíte prožívat každý jednotlivý okamžik svého života, o nic nepřijdete a budete vyrovnaní.