Založení firmy je sám o sobě složitý proces. A pokud se cizinci česky moc nedomluví, případně v Čechách vůbec nejsou, tak z toho může být velice nepříjemná zkušenost. To je pak často opravdu lepší se obrátit na odborníky, kteří všechno vyřeší.

Proč mít firmu v Čechách?

Cizinci mají zpravidla dva důvody k založení firmy u nás. Prvním z nich je, že pracují na živnost a chtějí změnit formu podnikání na s.r.o. Druhým důvodem je expanze už rozběhnuté firmy na náš trh. „Výhoda je jasná. S firmou může podnikat kdokoliv a nabídnout tak své výrobky nebo služby novým zákazníkům,“ říká Jakub Vondráček ze společnosti Jake&James Accounting, která už přes 9 let zahraničním klientům pomáhá se založením firmy v České republice.

Jak tedy postupovat?

Odpověď je celkem jednoduchá – cizinci si mohou koupit nebo založit firmu úplně stejně jako občané ČR. Každý, ať už český nebo cizí státní příslušník, tak musí projít shodným administrativním procesem. A právě to dokáže odradit i sebesilnější náturu. Pracovníci většiny úřadů se navíc anglicky obvykle moc nedomluví. Snažit se dorozumět jinými jazyky, třeba němčinou nebo polštinou, je ještě složitější. Takže každému, kdo nemluví zrovna dobře česky, doporučujeme vzít s sebou na úřady tlumočníka.

Jakub Vondráček

Mimo češtiny a pevných nervů potřebují cizinci navíc i přeložený výpis z trestního rejstříku ze země, kde mají trvalý pobyt. Firmy, které se specializují na zakládání společností, obvykle dokážou pro své klienty zařídit oboje. Je dobré ještě podotknout, že u některých zemí je na výpisu požadována i Apostila.

Pozor na bankovní účet

Jediná věc, kterou si cizinci musí opravdu vyřídit osobně, je otevření bankovního účtu. Banky totiž chtějí s osobami ze zahraničí jednat napřímo. V tomto kroku taky můžou nastat největší komplikace. Když se banka rozhodne požadovaný účet neotevřít, není kam složit základní kapitál společnosti – a firma tak nemůže vzniknout. „Abychom se této patové situaci vyhnuli, tak svým klientům doporučujeme koupit už založenou společnost, takzvanou ready-made. Celý proces je rychlejší a bez jakýchkoliv komplikací. Klient tak může své podnikání rozjet během několika dnů,“ radí Vondráček.

A co skryté poplatky?

Založit firmu si u nás může občan kterékoliv země, poplatky jsou stejné pro všechny. Cizinci si navíc musí zaplatit výpis z trestního rejstříku nebo překlad některých dalších dokumentů, které naše úřady vyžadují. „Založením společnosti to ale nekončí. Firmu je třeba přihlásit k dani z příjmu, zařídit pro ni účetnictví a podobně. Proč by se měli cizinci, kteří se česky nedomluví a pravděpodobně ani nerozumí české legislativě, trápit sami? Je mnohem lepší, když se spolehnou na služby profesionálů a nechají si firmu založit. Celý proces zvládneme provést do dvou až deseti dnů na základě jediné schůzky s klientem,“ dodává Vondráček.