Jaký sendvič je lepší než cheeseburger? Ultimátní americká prasárnička patty melt! Zlatavý rozteklý sýr, šťavnaté hovězí maso a karamelizovaná cibule ukrytá v křupavém žitném chlebu místo sladké burgerové housky tvoří kaloricky poctivou, ale chuťově perfektní kombinaci.

Foto Jakub Jurdič

Sýrový sendvič à la cheeseburger

Na karamelizovanou cibuli potřebujete:

  • 2 cibule (150 g)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl & pepř

Na 2 sendviče:

  • 2 hovězí burgery (nebo 400 g vyzrálého mletého hovězího masa )
  • 1 lžíce oleje
  • 4 plátky žitného chleba
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice nebo chipotle omáčky
  • 4 až 8 plátků sýru (ementál, čedar, provolone)
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso a máslo vyndejte hodinu předem z lednice, aby maso zteplalo a máslo změklo.
  2. Cibule rozpulte, oloupejte, nakrájejte na tenká půlkolečka a asi 25 minut za občasného míchání pozvolna na másle restujte. Během opékání ji osolte, a kdyby se připalovala, občas podlijte troškou vody. Na závěr opepřete.
  3. Pokud máte čisté mleté maso, ochuťte ho solí a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte z něj dvě placky o něco málo větší, než jsou vaše krajíce chleba (to samé je praktičtější udělat i s již ochucenými a vytvarovanými burgery, maso pak není tak vysoké, lépe se propeče a bude ve všech částech sendviče). Placky rukama naolejujte a z obou stran opečte tak, jak máte rádi, většinou stačí 3 až 5 minut z každé strany.
  4. Mezitím všechny krajíce z vnější strany potřete máslem a z vnitřní strany majonézou smíchanou s hořčicí nebo uzenou chilli omáčkou chipotle. Na majonézovou stranu všech chlebů položte 1 až 2 plátky sýru (já kombinuji ementál a čedar), dva z nich pak obložte masem a cibulí a přiklopte chlebem pouze se sýrem. Vrstvy budou následovně: máslo – chléb – majonéza – sýr – maso – cibule – sýr – majonéza – chléb – máslo.
  5. Sendviče z každé strany ještě 2 až 3 minuty (nebo až se sýr rozteče) opékejte na pánvi od masa, během opékání je stlačujte pomocí obracečky.
Foto Jakub Jurdič