Vepřové ramínko, čili plecko, je jedním z nejchutnějších mas. Je téměř libové a dušením nebo pomalým pečením dokonale zkřehne. Hodí se k přípravě segedínu i trhaného vepřového masa. V dnešním receptu jsme zvolili právě přípravu pomalým pečením (podobně jako třeba u bůčku) na jablečném cideru s hromadou bylinek a s podzimní přílohou z dýně a šalotky.
Pomalu pečená vepřová plec na cideru s dýňovým pyré a glazovanými šalotkami
Na 4 porce potřebujete:
- cca 1 kg vepřové plece
- 1 lžíce soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 2 kyselá jablka
- 1 palice česneku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 5 lístků čerstvé šalvěje
- 300 ml jablečného cideru
- 200 ml masového vývaru
Na dýňové pyré:
- 1 malá dýně hokaido (nebo ½ velké)
- olivový olej
- 1 lžička soli
- 1 snítka tymiánu
- 3 lžíce másla
Na glazované šalotky:
- 6 malých šalotek
- 1 lžíce ghí
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 50 ml červeného vína
- 3 lžíce balzamikového octa
- ½ lžičky soli
Postup
- Nejprve se pusťte do přípravy pyré, abyste měli později místo v troubě na maso. Dýni omyjte, neloupejte, zbavte jader a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte je na plech, zakápněte olivovým olejem, přidejte tymián, osolte a pečte do změknutí při 180 °C doměkka. Bude to trvat asi 20 minut. Pak dýni tyčovým mixérem rozmixujte, do ještě horkého pyré zamíchejte máslo a případně ho dosolte.
- Vepřovou plec osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi ji na sádle opečte, aby se maso zatáhlo. Do pekáče s poklicí nasekejte cibuli, na osminky jablka, přidejte rozkrojenou palici česneku, tymián, rozmarýn a šalvěj. Opečené maso na tento základ položte a vše zalijte jablečným ciderem a masovým vývarem. Pekáč přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 160 °C na tři hodiny. Posledních 20 minut pečte odkryté a maso přelévejte výpekem.
- Během pečení masa si připravte glazované šalotky. Drobnější šalotky oloupejte, ale tak, aby se nerozpadly – nechte jim „bubáka“. Opečte je v malém litinovém hrnci na másle nebo ghí se snítkou rozmarýnu. Pak je zasypejte hnědým cukrem, zalijte vínem a balzamikovým octem, přiklopte poklicí a vařte zvolna cca 30 minut. Během toho se cukr rozpustí a vytvoří se vinné glazé, kterým šalotky průběžně přelévejte.
- Upečené maso servírujte s ohřátým dýňovým pyré, glazovanými šalotkami a výpekem.