Vepřové ramínko, čili plecko, je jedním z nejchutnějších mas. Je téměř libové a dušením nebo pomalým pečením dokonale zkřehne. Hodí se k přípravě segedínutrhaného vepřového masa. V dnešním receptu jsme zvolili právě přípravu pomalým pečením (podobně jako třeba u bůčku) na jablečném cideru s hromadou bylinek a s podzimní přílohou z dýně a šalotky. 

veprove maso na cideru a dynove pyre

Pomalu pečená vepřová plec na cideru s dýňovým pyré a glazovanými šalotkami

Na 4 porce potřebujete:

  • cca 1 kg vepřové plece
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 kyselá jablka
  • 1 palice česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 5 lístků čerstvé šalvěje
  • 300 ml jablečného cideru
  • 200 ml masového vývaru

Na dýňové pyré:

  • 1 malá dýně hokaido (nebo ½ velké)
  • olivový olej
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka tymiánu
  • 3 lžíce másla

Na glazované šalotky:

  • 6 malých šalotek
  • 1 lžíce ghí
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 50 ml červeného vína
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžičky soli
veprove maso na cideru a dynove pyre

Postup

  1. Nejprve se pusťte do přípravy pyré, abyste měli později místo v troubě na maso. Dýni omyjte, neloupejte, zbavte jader a nakrájejte na měsíčky. Vyskládejte je na plech, zakápněte olivovým olejem, přidejte tymián, osolte a pečte do změknutí při 180 °C doměkka. Bude to trvat asi 20 minut. Pak dýni tyčovým mixérem rozmixujte, do ještě horkého pyré zamíchejte máslo a případně ho dosolte. 
  2. Vepřovou plec osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi ji na sádle opečte, aby se maso zatáhlo. Do pekáče s poklicí nasekejte cibuli, na osminky jablka, přidejte rozkrojenou palici česneku, tymián, rozmarýn a šalvěj. Opečené maso na tento základ položte a vše zalijte jablečným ciderem a masovým vývarem. Pekáč přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 160 °C na tři hodiny. Posledních 20 minut pečte odkryté a maso přelévejte výpekem. 
  3. Během pečení masa si připravte glazované šalotky. Drobnější šalotky oloupejte, ale tak, aby se nerozpadly – nechte jim „bubáka“. Opečte je v malém litinovém hrnci na másle nebo ghí se snítkou rozmarýnu. Pak je zasypejte hnědým cukrem, zalijte vínem a balzamikovým octem, přiklopte poklicí a vařte zvolna cca 30 minut. Během toho se cukr rozpustí a vytvoří se vinné glazé, kterým šalotky průběžně přelévejte. 
  4. Upečené maso servírujte s ohřátým dýňovým pyré, glazovanými šalotkami a výpekem. 
veprove maso na cideru a dynove pyre