Dobré maso, a tím vepřový bůček rozhodně je, nepotřebuje příliš. Stačí správná příprava a jen pár dalších surovin. Dnešní recept je inspirovaný staročeskou kuchyní a servírovat se dá jak teplý, tak za studena nakrájený na tenké plátky. Pomalým pečením při nízké teplotě totiž bůček dokonale zkřehne a zachová si svou šťavnatost.

Pomalu pečený bůček se zázvorem, česnekem a cibulí

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží bez kosti
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce sušeného zázvoru
  • 1 lžíce celého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 červená cibule
  • 1 jablko
  • 1 rozkrojená palice česneku

Postup

  1. Omytý vepřový bůček předem ze všech stran osolte a dejte na pár hodin do lednice.
  2. Před pečením předehřejte troubu na 220 °C. Kůži bůčku nakrojte do mřížky a vetřete do ní sušený zázvor, kmín a čerstvě namletý pepř. 
  3. Bůček vložte do pekáče nebo zapékací mísy a dejte ho péct nejprve zprudka asi na 10 minut.  
  4. Poté teplotu snižte na 140 °C, pod maso přidejte měsíčky červené cibule a jablek, rozkrojenou celou palici česneku a vše lehce podlijte vodou (asi 50 ml). Přiklopte poklicí nebo alobalem a maso zvolna pečte asi dvě hodiny. 
  5. Po této době by mělo být měkké. Maso odkryjte , zvyšte teplotu na 200 °C s funkcí gril a ještě ho dopečte dozlatova. Podávejte jen tak s chlebem, cibulí, hořčicí a okurkami nebo třeba s bramborovou kaší.