Na vepřové ocásky nejčastěji narazíte v dobře zásobovaných tradičních řeznictvích a rozhodně doporučuji tuto surovinu v (a z) pozadí vyzkoušet. Na kosti najdete dobré šťavnaté maso, ze kterého připravíte šťavnatou pečínku ochucenou na způsob výpečků. Nikdo se navíc nemusí dozvědět, z jakých partií maso pochází.

K poctivé víkendové hostině přidejte nadýchané domácí knedlíky z brambor, zdravými látkami nabité kysané zelí a dobře vychlazené pivo.

Pečené vepřové ocásky na cibuli, česneku a jablkách s bramborovým knedlíkem a zelím

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 1 lžíce sádla
  • 2 masité vepřové ocásky (nebo více malých, celkem cca 2 kg)
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 4 velké cibule
  • 2 jablka
  • 6 stroužků česneku
  • Malá lžička šalvěje, tymiánu, rozmarýnu nebo kmínu
  • Sůl & pepř

Na bramborové knedlíky:

  • 1300 g moučných brambor (varný typ C)
  • Sůl
  • 400 g dětské krupičky
  • 1 vejce

Dále:

  • 1 kg kysaného zelí

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka (a to klidně den předem).
  2. Pekáč vymažte trochou sádla. Cibule a jablka oloupejte, nakrájejte na klínky, nasypejte do pekáče a osolte a opepřete. Vepřové ocásky z obou stran osolte, opepřete, potřete hořčicí a posypejte nasekaným česnekem a bylinkou (šalvěj, tymián, rozmarýn) nebo kmínem.
  3. Maso položte na cibuli, podlijte deci vody, přiklopte poklicí (nebo zakryjte alobalem), vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 3 hodiny doměkka. Maso se propeče rychleji, pokud ho předem rozkrájíte na menší kusy.
  4. Když je maso dokonale měkké, odklopte ho, teplotu zvyšte na 200 °C a pečte ještě asi 45 minut, až bude odpadávat od kosti a hezky se opeče. Čas od času ocásky přelijte výpekem a zkontrolujte, jestli se cibule nepřipaluje a nepotřebuje podlít. Pro citlivější strávníky můžete před závěrečným opékáním ocásky rozdělit na menší kusy a odstranit přitom kosti a s nimi veškeré známky toho, z jaké části maso pochází.
  5. Brambory oloupejte, nastrouhejte nebo propasírujte a smíchejte s krupicí, vejcem a trochou soli. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Kousek hmoty do ní na zkoušku vhoďte, pokud se rozvaří, přidejte krupici. Z těsta pak ihned, aby se vám nerozteklo, tvarujte asi čtyřcentimetrové kuličky, které zhruba 12 minut vařte. Kuličky nemusí být perfektní, stejně se budou po uvaření krájet. Než všechny knedlíky vylovíte, raději jeden zkuste, jestli už je uvnitř dobře uvařený.
  6. Podávejte s pokrájenými bramborovými knedlíky a kysaným nebo dušeným zelím či jen tak s chlebem, hořčicí, okurkami a křenem.

Vepřové ocásky na medu a černém pivu: Místo hořčicí maso potřete směsí medu, sladké papriky, nasekaného česneku a drceného kmínu. Podlít ho pak můžete černým pivem a podávat třeba s chlupatým knedlíkem.