skip to main content

Antioxidanty & zdravé tuky zabalené ke svačině, do práce nebo jako rychlá večeře: Řepové wrapy se semínky & kozím sýrem

Reklama

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Řepová pomazánka je sice plná zdravých surovin, kvalitních tuků a antioxidantů, ale na chuti jí to rozhodně nijak neubírá. V kombinaci s čerstvou zeleninou, tortillou a kozím sýrem (případně tofu či vařeným vejcem) z ní pak vykouzlíte prima svačinu, oběd do krabičky nebo rychlou večeři a bezvadně se hodí i jako dip k namáčení zeleninových špalíčků a pita placek.

Na řepovou pomazánku potřebujete:

  • 80 g slunečnicových semínek
  • 80 g tykvových semínek
  • 500 g sterilované vakuované řepy
  • 1–2 lžíce čerstvého křenu nebo 1 stroužek česneku (lze i obojí)
  • 8 lžic dýňového, olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo balzamika
  • ½ lžičky soli

Na wrap:

Reklama
  • Tortilla (např. špenátová)
  • Rukola nebo špenát
  • Semínka tykve a slunečnice
  • Zelenina (okurka, avokádo…)
  • Čerstvý kozí nebo jiný sýr

Postup

  1. Pro lepší chuť a snadnější mixování semínek je nejprve nasucho na pánvi opečte do momentu, kdy začnou praskat a vonět.
  2. Poté je ihned spolu s ostatními surovinami přemístěte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomáhejte si u toho stěrkou, kterou směs shrnujte z okrajů nádoby. Podle potřeby zřeďte dalším olejem nebo trochou vody a případně dolaďte křenem, citronem nebo solí.
  3. Tortillu potřete poctivou vrstvou pomazánky (okraje ale nechte volné), posypejte semínky, na středu obložte rukolou, sýrem a proužky zeleniny, strany zahněte dovnitř a poté srolujte. Pokud budete wrapy převážet, stáhněte je potravinářskou folií či pečicím papírem nebo zavřete do těsné krabičky.

Pomazánka z pečené řepy: Celé syrové řepy zabalte do alobalu, při 200 °C pečte asi hodinu doměkka, poté oloupejte a postupujte stejně jako s řepou sterilovanou. Pečená řepa sice chvilku zabere, ale má ještě lepší chuť.

Co dále do wrapů přidat: Pokud nejíte sýry, můžete dodat další bílkoviny v podobě vařených vajec, bílých máslových fazolí nebo třeba opečeného tofu. A místo semínek klidně dejte vlašské ořechy.

Reklama
Reklama