Možná si tento tradiční moučník pamatujete, jak se prodával v aluminiové misce. My si legendární citronovou babetu připravíme v poctivé domácí variantě a tento český chlebíček vylepšíme troškou italského likéru limoncello.

Vyzkoušejte i další citronové dezerty, např. vláčné řezy s lemon curd, křehký koláč se sněhovou čepicí či minibábovičky s olivovým olejem a rozmarýnem

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Citronová babeta (chlebíček s citronovou polevou)

Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete:

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru 
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 100 ml oleje
  • 150 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (z cca 3 citronů)
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 špetku soli

Na vymazání a vysypání formy:

  • 1 lžičku másla
  • 2 lžíce mletých piškotů nebo strouhanky

Na polevu:

  • 250 g moučkového cukru
  • 7 lžic limoncella nebo citronové šťávy
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Suroviny vyndejte předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 
  2. Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší zadělávací mísy a bílky do vyšší nádoby, ve které je později budete šlehat. Ze tří citronů vymačkejte šťávu. 
  3. Do mísy ke žloutkům přidejte moučkový a vanilkový cukr a společně je důkladně vyšlehejte doběla. 
  4. Během šlehání do směsi přilijte tenkým pramínkem olej. Vznikne nadýchaný krém. Následně přilijte mléko a citronovou šťávu a jemně směs zamíchejte.
  5. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Tuto sypkou směs po částech zapracujte do žloutkového krému.
  6. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha a pak je postupně stěrkou jemně vmíchejte do těsta. 
  7. Těsto vlijte do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy na chlebíček. Pečte při 170 °C (vrchní a spodní ohřev) asi 35 minut. Babetu po upečení opatrně vyklopte z formy a nechte ji zcela zchladnout na drátěné mřížce.
  8. Mezitím si připravte polevu smícháním likéru limoncello s moučkovým cukrem. Nalijte ji na zchladlý moučník a nechte lehce ztuhnout. 
  9. Babetu můžete ozdobit čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a plátky citronů.   

Tip: Pokud chcete polevu bez alkoholu, limoncello nahraďte čerstvou citronovou šťávou.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková