Možná si tento tradiční moučník pamatujete, jak se prodával v aluminiové misce. My si legendární citronovou babetu připravíme v poctivé domácí variantě a tento český chlebíček vylepšíme troškou italského likéru limoncello.
Vyzkoušejte i další citronové dezerty, např. vláčné řezy s lemon curd, křehký koláč se sněhovou čepicí či minibábovičky s olivovým olejem a rozmarýnem.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Citronová babeta (chlebíček s citronovou polevou)
Na 1 chlebíčkovou formu potřebujete:
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 ml oleje
- 150 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (z cca 3 citronů)
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 špetku soli
Na vymazání a vysypání formy:
- 1 lžičku másla
- 2 lžíce mletých piškotů nebo strouhanky
Na polevu:
- 250 g moučkového cukru
- 7 lžic limoncella nebo citronové šťávy
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Suroviny vyndejte předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
- Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do větší zadělávací mísy a bílky do vyšší nádoby, ve které je později budete šlehat. Ze tří citronů vymačkejte šťávu.
- Do mísy ke žloutkům přidejte moučkový a vanilkový cukr a společně je důkladně vyšlehejte doběla.
- Během šlehání do směsi přilijte tenkým pramínkem olej. Vznikne nadýchaný krém. Následně přilijte mléko a citronovou šťávu a jemně směs zamíchejte.
- V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Tuto sypkou směs po částech zapracujte do žloutkového krému.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha a pak je postupně stěrkou jemně vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do máslem vymazané a mletými piškoty vysypané formy na chlebíček. Pečte při 170 °C (vrchní a spodní ohřev) asi 35 minut. Babetu po upečení opatrně vyklopte z formy a nechte ji zcela zchladnout na drátěné mřížce.
- Mezitím si připravte polevu smícháním likéru limoncello s moučkovým cukrem. Nalijte ji na zchladlý moučník a nechte lehce ztuhnout.
- Babetu můžete ozdobit čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a plátky citronů.
Tip: Pokud chcete polevu bez alkoholu, limoncello nahraďte čerstvou citronovou šťávou.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková