Jako národ milovníků chlebíčků se nezapřeme. Obvykle jejich základ tvoří měkká a nadýchaná veka. V případě sladkých chlebíčků jsem ji vyměnila za jiný nadýchaný komponent, a tím je banánový chlebíček vylepšený višněmi, křupavými mandlemi a čokoládou.

Ke zdobení je použit lahodný a svěží krém z tvarohu a smetany, bobulovité ovoce, a když máme ten květen, nechybí ani drobná kytička. Do takového dezertu se zamilujete už na pohled. Chuť však vítězí.

Drobné ovoce můžete používat podle svých chutí nebo dostupnosti. Využijte tak například ostružiny, jahody, rybíz či višně. Do chlebíčku můžete namísto vypeckovaných višní použít hrst malin. Jako podklad pro chlebíčky se hodí i jiné druhy chlebíčků, jako je zebrovaný chlebíček, bezlepkový mandlový chlebíček, jogurtový chlebíček, celozrnný banánový chlebíček s cuketou nebo banánový chlebíček bez cukru a bez mouky. Tyto recepty upravte na poloviční množství ingrediencí.

Foto Martina Baťhová

Májové sladké chlebíčky: banánový chlebíček s tvarohem a ovocem

Na formu 25 x 8 centimetrů potřebujete:

  • 100 g zralého banánu
  • 30 g mléka
  • 10 g rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 30 g cukru
  • 1 lžičku vanilkové pasty nebo extraktu
  • 80 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky jedlé sody (2 g)
  • špetku soli
  • 20 g blanšírovaných mandlí, nasekaných na drobno
  • 20 g hořké čokolády, nasekané na drobno
  • 50 g kompotovaných višní bez pecky nebo malin

Dále potřebujete:

  • 150 g polotučného tvarohu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti
  • maliny
  • borůvky
  • jedlé květy
  • mátu
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Banán, mléko a olej rozmixujte do hladka.
  2. V míse šlehejte vejce s cukrem dvě až tři minuty, dokud se pěkně nenašlehají. Pěna nebude tak hustá, ale přesto uvidíte jistý objem.
  3. Do vaječné pěny přidejte vanilkovou pastu a banánovou emulzi a promíchejte.
  4. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, malou špetku soli, mandle a čokoládu. Sypkou směs zlehka vpravte do banánového základu.
  5. Do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem nalijte těsto a uhlaďte. Po povrchu rovnoměrně rozprostřete višně.
  6. Pečte při 170 °C třicet minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  7. Vychladlý chlebíček nakrájejte na plátky.
  8. Smetanu dobře vyšlehejte. Tvaroh oslaďte podle chuti a opatrně vmíchejte do smetany. Krémem naplňte zdobicí sáček.
  9. Plátky chlebíčku ozdobte krémem, malinami a borůvkami, jedlými květy a lístkem máty. Navíc můžete posypat trochou čokolády nebo na jemno nakrájenými mandlemi. Ihned podávejte nebo nechte chvíli chladit v lednici.
Foto Martina Baťhová