skip to main content

Banoffee ve skle. Dopřejte si vražednou kombinaci banánů, karamelu a šlehačky v jednoduchém britském dezertu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Banoffee je oblíbený britský dezert, který má buď podobu klasického koláče, nebo se připravují jednotlivé porce do skla. Takto vám jej dnes naservírujeme i my. Jak již název napovídá, jedná se o zkratku banánu (banana) a karamelu (toffee). Trio v podání banánů, karamelu a navíc šlehačky je v tomto dezertu kombinace věru výborná! 

Místo dlouhého vaření slazeného kondenzovaného mléka v plechovce jsme dali přednost výrobě domácího karamelu a jeho návykové slané variantě. Banánům jsme propůjčili karamelovou příchuť, kterou má na svědomí jejich opečení na másle. Zároveň po něm nádherně voní. Šlehačku můžete vyzkoušet i kokosovou namísto klasické. Plechovky s kokosovým mlékem je nutno předem vychladit v lednici, aby v nich kokos zatuhl. Ten pak přendáte do mísy a vodu slijete (můžete ji využít například na namočení chia semínek, je škoda ji nevyužít). Kokosový krém vyšleháte stejně jako smetanu a ochutíte dle libosti vanilkovým cukrem a javorovým sirupem. 

Na 3 sklenky o obsahu 250 ml potřebujete:

Reklama
  • 150 g sušenek digestive
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 50 g másla
  • 3 banány
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 8 g vanilkového cukru
  • pár kapek javorového sirupu
  • 30 g kokosových opékaných chipsů

Na slaný karamel:

  • 200 g krupicového cukru
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 120 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 zarovnanou lžičku (maldonské) mořské soli

Postup

  1. S přípravou slaného karamelu začněte klidně den dopředu, stihne vám tak dobře vychladnout. Ve vyšším hrnci rozpáleném na střední plamen postupně rozpusťte cukr na karamel. Vsypte na dno nejdříve asi polovinu cukru a jakmile se rozehřeje (opravdu si na to počkejte), přisypávejte pak po troškách zbytek. Jakmile vám vznikne z cukru hnědá tekutina, přidejte do hrnce máslo pokrájené na menší kousky. Je důležité, aby mělo pokojovou teplotu, karamel pak nezažije takový teplotní šok a cukr se nezačne opět srážet. Nechte v něm máslo úplně rozpustit a pak přilijte ohřátou smetanu. Směs bude trošku prskat, což je normální.
  2. Karamel se za chvilku zklidní a vy jej můžete (ale nemusíte) dochutit ještě solí. Pak směs přelijte přes síto do nádoby, ve které budete chtít karamel uchovat. Doporučujeme čistou sklenici s širším otvorem pro snazší přístupnost ke karamelu. Po vychladnutí totiž ještě více zatuhne a nebude už tolik tekoucí. Ovšem lze jakoukoliv nádobu zvenku lehce ohřát teplou vodou a hned zase povolí, pokud bude potřeba.
  3. Sušenky dejte do mrazicího sáčku (čistě z hlediska jeho vyšší gramáže než u klasického) a rozdrťte je v něm válečkem nebo jen rukama, jde to poměrně snadno. Obsah vysypejte do misky. K sušenkám přidejte strouhaný kokos a skořici s vanilkovým extraktem. V široké pánvi rozpusťte máslo a přilijte k sušenkové směsi. Promíchejte a rozdělte na dno připravených sklenic.
  4. Využijte pánvičku, kde ještě trocha másla, i přes jeho slití k sušenkám, zbyla. Přidejte do ní podélně překrojené banány a opečte je pěkně z obou stran do zlatohněda. Když budete banány otáčet na druhou stranu, můžete je obracečkou ještě přepůlit, v této velikosti je pak budete vkládat do skleniček. Hotové banány vyjměte opatrně na talíř a nechte zchladnout. 
  5. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha a během šlehání k ní postupně přidejte vanilkový cukr s javorovým sirupem. Nyní máte vše připravené a můžete začít vrstvit. Záleží, jak veliké zvolíte sklenky, podle toho pak můžete vrstvy zopakovat či zůstat pouze u jedné jako my. Na dně každé skleničky máte nyní asi 2 lžíce sušenkové drobenky. Na vnitřní stranu sklenky po jejím obvodu přitiskněte 2 kousky opečených banánů. Dovnitř mezi ně naneste poctivou dávku slaného karamelu, navrch šlehačku a tu posypejte opečenými kokosovými chipsy. Dozdobte zbývajícími kousky banánu a banoffee nechte před podáváním vychladit.