Vnější výhodou francouzské galetky (v originále galette) je její cíleně rustikální vzhled, díky kterému odpadá snaha o dokonalost (a co si budeme, také určitá frustrace z výsledku pečení). Vnitřní pak její chuť, tedy kontrastní souznění křehkého máslového těsta s mandlemi a šťavnaté nektarinkové náplně, kterým upečení překvapivě svědčí. Zkrátka koláč, který je dokonalý právě ve své nedokonalosti…

Nektarinková galette s mandlemi a ostružinami

Na 1 galetku potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce mandlových lupínků

Na náplň:

  • 4 nektarinky
  • 1 hrst ostružin, borůvek nebo rybízu
  • 4 lžíce třtinové krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 2 lžíce džemu nebo medu na potření
  • Zmrzlina či smetana k podávání

Postup

  1. Mouku, změklé máslo, vanilkový cukr, sůl a žloutek (bílek použijete na potření) zpracujte na konzistenci drobenky, přidejte asi 3 lžíce vody a dopracujte na hladké těsto. Vytvarujte z něj disk, který nechte zabalený ve fólii alespoň 30 minut v lednici zpevnit.
  2. Mezitím pokrájejte nektarinky na asi 2mm plátky a smíchejte je se 3 lžícemi cukru (jednu použijete na posypání), škrobem, citronovou šťávou, solí, vanilkou a zázvorem.
  3. Na pomoučené ploše nebo mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte těsto na 2 až 3 mm silné kolo, i se spodním papírem přesuňte na plech a kromě 3 až 4cm okrajů celé těsto posypejte mandlemi. Na mandle rozprostřete broskve (s těmi si můžete trochu vyhrát a vyskládat vždy cca 4 plátky přes sebe jako na fotce), přelijte šťávou, kterou pustily, ozdobte ostružinami a volné těsto přehněte dovnitř, abyste vytvořili jakési okraje. Ty potřete rozšlehaným bílkem, posypejte zbývající lžící cukru a plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 30 minut dozlatova.
  4. Ihned po upečení potřete ovoce rozehřátým džemem (jahoda, meruňka, rybíz, šípek…) nebo medem. Podávejte teplé či studené s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo kysané smetany.

Tip: Určitě nevynechejte posypání mletými mandlemi, které vsáknou sladkou šťávu z ovoce, a koláč tak nezvlhne.