Ať už hledáte jídlo zdravé, bezlaktózové, veganské, rychlé, originální, nebo výživné, uspokojit všechny tyto potřeby zvládne zcela hravě tato kombinace těstovin, kešu omáčky s citronem, křupavé cizrny a kadeřávkového chipsu.

Jídlo jako takové je skvělým palivem pro vaše tělo a můžete si ho sbalit i na druhý den do krabičky. Kromě kadeřávkového chipsu, který nejlépe chutná maximálně pár hodin po upečení, než zvlhne a přijde o křupavost. Nicméně začerstva může směle konkurovat nezdravým bramborovým lupínkům.

Pokud jste příznivcem rýžových nudlí, vyzkoušejte omáčku i na tento typ těstovin. Ne však v případě, že se chystáte jednu porci skladovat na druhý den v krabičce. Na to se v tomto případě rýžové nudle příliš nehodí.

Těstoviny orzo s veganskou ořechovou omáčkou, pečenou cizrnou a kadeřávkovými chipsy

Na 2 porce potřebujete:

  • 130 g těstovin orzo (nebo tarhoňa)
  • 50 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
  • 50 g rostlinné alternativy smetany, např. mandlový krém
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy (popř. více dle chuti)
  • 1 lžičku javorového sirupu
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 rovnou lžičku mletého koriandru
  • ½ lžičku mletého římského kmínu
  • ¼ lžičku kajenského pepře
  • Sůl

Křupavá cizrna:

  • Hrst sterilované cizrny
  • 1 až 2 lžičky olivového oleje
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • Sůl & čerstvě mletý pepř

Kadeřávkové chipsy:

  • 1 velký list kadeřávku
  • Olivový olej
  • Sůl & čerstvě mletý pepř

Dále:

  • 100 g sterilované cizrny
  • Hrst lískových ořechů
  • Chilli vločky nebo čerstvé chilli 

Postup

  1. Začněte pečením cizrny. Cizrnu vložte do misky, zakápněte trochou olivového oleje. Fenyklová semínka roztlučte v hmoždíři, přidejte k cizrně, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 15 až 20 minut.
  2. Kadeřávek operte a dobře osušte. Natrhejte na menší kusy. Na plechu vyloženém pečicím papírem zakápněte trochou oleje, lehce osolte a promíchejte. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Chipsy vytahujte z trouby předtím, než začnou hnědnout.
  3. Lískové ořechy opékejte nasucho na pánvi, dokud hnědá slupka nepopraská. Přendejte na talíř a po zchladnutí oloupejte. Zchladlé ořechy nadrťte čepelí nože.
  4. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Před cezením odeberte 2 naběračky vody stranou.
  5. Kešu ořechy máčejte ve vodě alespoň 3 hodiny před přípravou jídla. Poté sceďte a vložte do food procesoru spolu s rostlinnou alternativou smetany, česnekem, citronovou šťávou, javorovým sirupem, kořením, solí a 4 až 5 lžícemi vody z těstovin. Rozmixujte dohladka.
  6. Těstoviny smíchejte s kešu omáčkou a 100 g cizrny. Přilévejte tolik vody z těstovin, aby vznikla na těstovinách krémová omáčka.
  7. Těstoviny nandejte na talíře nebo do misek. Ozdobte kadeřávkovými chipsy, posypejte ořechy, křupavou cizrnou a chilli vločkami podle chuti a podávejte.

Tip: Tekutinu z cizrny, tzv. aquafabu nemusíte vylévat do odpadu. Dá se z ní připravit například veganská Pavlova nebo „majonéza hodící se nejen do sendviče.