Proč se u dezertu omezovat jen na sladkost, když z něj můžete vytěžit mnohem více chuťových dimenzí? Grepové řezy jsou příjemně nahořklé, lehce kyselé díky posypu z lyofilizovaného ovoce a s extra křupnutím daným mákem. Jako bonus si na nich pochutnají i celiaci, protože je z mandlové mouky.

Bezlepkový grepový koláč s mákem

Na plech 20×30 potřebujete:

  • 250 g mandlové mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g cukru moučka
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g másla
  • 20 g celého máku

Na náplň:

  • 6 vajec
  • 170 g cukru krupice
  • 200 ml grepové šťávy (ze 2 velkých grepů)
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli

Na posypání:

  • 2 hrsti lyofilizovaného ovoce (višně, maliny, pomeranče)

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180°C a pekáč vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na těsto kromě máku rozmixujte nebo rychle rukama propracujte, v případě potřeby přidejte trochu vody, aby držela soudržná hmota, a vmíchejte mák.
  2. Rukama těsto natlačte na dno formy a dejte na 15 minut předpéct.
  3. Mezitím prošlehejte všechny suroviny na náplň. Sůl nevynechejte, pomáhá odstranit hořkost grepů. Část grepové šťávy můžete pro svěžejší chuť nahradit šťávou citronovou.
  4. Předpečený korpus nechte chvíli vychladnout, aby těsto zpevnilo, poté na něj nalijte náplň a pečte dalších asi 20 minut. Střed koláče se může ještě trochu třást, po vychladnutí zpevní. Grepové řezy nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přemístěte ještě alespoň na 2 hodiny do lednice.
  5. Pro zvýraznění barvy a chuti koláče ho před podáváním posypejte na prach rozmixovaným mrazem sušeným ovocem (já dala višně).