skip to main content

Blesková večeře po italsku: elegantní saltimbocca spojuje to nejlepší z telecího, pršutu a šalvěje

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Saltimbocca by se z italštiny dalo přeložit jako „skoč do pusy“, což je více než trefné – tyto šťavnaté telecí řízky mizí totiž snad ještě rychleji, než kolik času vám zabere jejich příprava. A že ta je opravdu blesková! Doplněné dobrým bílým vínem, čerstvou šalvějí a křupavou bagetou poslouží jako skvělá lehká večeře, když vás tlačí čas, ale vaše chuť na něco dobrého je přitom neoblomná.

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 telecí řízky (cca 600 g)
  • Sůl & pepř
  • 6-8 plátků pršutu
  • 12-16 lístků čerstvé šalvěje
  • Párátka
  • Hladká mouka
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
Reklama

Recept

  1. Plátky masa postupně vkládejte mezi 2 pláty potravinářské folie (díky tomu se řízky nebudou trhat a lepit na paličku) a z obou stran je naklepejte do 3 až 5 mm tloušťky. Každý plátek rozdělte na 3 až 4 kousky a z obou stran ho ochuťte čerstvě mletým pepřem.
  2. Ze spodní strany maso osolte a na druhou párátkem připíchněte kousek parmské šunky a lístek šalvěje. Celý řízek pak zlehka obalte v mouce.
  3. Máslo s olejem rozehřejte na větší pánvi a řízky na něm z každé strany 1 až 2 minuty opečte. Začínejte stranou se šalvějí dolu. Poté kousky vyndejte z pánve a nechte v teple, než doděláte omáčku. Do výpeku vlijte víno a pár minut zprudka povařte, aby se alkohol a většina tekutiny odpařila. Pro zjemnění můžete přidat další máslo.
  4. Telecí podávejte přelité touto omáčkou a to buď jen tek, nebo doplněné čerstvým pečivem, pečenými bramborami či restovanou nebo grilovanou zeleninou (hodí se cuketa, chřest, špenát, fenykl, artyčoky nebo třeba čekanka). Přidat můžete skrojek citronu na pokapání a nemělo by chybět ani dobré víno na zapití.

Reklama
Reklama