skip to main content

Studená večeře, po které rozhodně nebudete mít hlad: klasický salát Niçoise

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

S francouzským salátem Niçoise se to má tak trochu jako s naším bramborovým. Na základních surovinách se všichni shodnou – zelené fazolky, vařená vejce, rajčata, olivy a vařené brambory… Zbytek už bývá na fantazii a chutích jednotlivých kuchařů. Každopádně v něm nesmí chybět ryba, nejčastěji tuňák, ale výborný je i losos. Navíc ančovičky, které můžete zamíchat do zálivky nebo nasekat přímo do salátu. Ve vegetariánské verzi pak můžete najít i těstoviny nebo artyčoky.

Reklama

Na 2 porce potřebujete:

  • 200 g brambor grenaille nebo baby brambůrek
  • 100 g lusků zelených fazolek
  • 1 salát little gem
  • 2 vejce
  • 100 g zauzeného tuňáka nebo plechovku tuňáka v oleji
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 jarní cibulka
  • snítka čerstvé bazalky
  • sůl
Reklama

Na zálivku:

  • 1 ančovička
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • cca 50 ml běžného nebo česnekového olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Neoloupané omyté celé brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a nechte zcela zchladnout. Fazolkové lusky dejte vařit do vroucí vody na 3-5 minut, aby změkly, ale zůstaly křupavé. Šokově je zchlaďte v misce s vodou a ledem, díky tomu si zachovají krásně zelenou barvu. Vejce dejte vařit na cca 7-8 minut a také je zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky. 
  2. V malé misce smíchejte dijonskou hořčici s vinným octem a nasekanou ančovičkou, pak postupně zašlehávejte ruční metlou olivový olej, vnikne dokonalá emulze. Nakonec do ní přidejte špetku čerstvě mletého pepře. 
  3. Ve velké míse nebo na servírovacím talíři vytvořte lůžko ze salátových listů. Postupně na nej klaďte na poloviny rozkrojené vařené brambory a cherry rajčata, zelené fazolky, vařená vejce, celé černé olivy a nakonec nasekanou jarní cibulku, lístky bazalky a plátky tuňáka. Nejčastěji se používá kvalitní tuňák v oleji, ale můžete vyzkoušet (jako v našem případě) i jemné plátky zauzeného nebo nebo lehce orestovaného čertvého tuňáka. Salát pokapejte připraveným dresinkem, lehce ho osolte a podávejte.

Reklama
Reklama