Africký pokrm bobotie se tradičně připravuje z jehněčího nebo hovězího mletého masa. Styl kořenění se recept od receptu trochu liší, a to například přidáním mletého zázvoru, koriandru či kajenského pepře. Nejčastější verze kromě nejdůležitějšího bobkového listu obsahuje kari koření a kurkumu. Pokud máte čerstvý bobový list, tím lépe.
K masu se přidává sušené ovoce. Konkrétně rozinky a někdy i sušené meruňky. Pro někoho to může být ale kombinace nevšední a někdo zkrátka kombinaci masa a ovoce ani nepozře. Proto se nenechte odradit a ovoce do pokrmu zkrátka nedávejte, pokud je to i váš případ. Co ale nepodceňujte, je meruňkový džem. Sladkost v jídle prakticky neovlivňuje, zato mu dá příjemný šmrnc.
Bobotie: africké zapečené mleté maso
Na 4 porce potřebujete:
- 3 plátky světlého toustového chleba
- 100 g vlažného mléka
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 600 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mleté kurkumy
- 2 lžičky meruňkového džemu
- Několik bobkových listů
- Sůl
- Hrst rozinek (můžete vynechat)
- 5 vajec
- 100 ml mléka nebo smetany
Postup
- Toustový chléb nakrájejte na čtvrtiny, vložte do misky a zalijte vlažným mlékem.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso a míchejte, aby se maso rozpadlo a opeklo.
- K opečenému masu přidejte najemno nakrájený česnek, kari koření a kurkumu, meruňkový džem, asi 3 bobkové listy, sůl, popř. rozinky. Zarestujte. Podlijte maso půl hrnkem vody a cca 10 minut za občasného míchání vařte, dokud se z masa nevyvaří tekutina.
- Toustový chléb vymačkejte a rozdrobte do pánve. Maso stáhněte z plotny a míchejte, dokud nebude pečivo rovnoměrně a po malých kouscích rozmíchané v masové směsi.
- Maso přendejte do pečicí formy, uhlaďte do roviny a lehce jej stlačujte. Vaječná směs nebude díky tomu tolik protékat do masa.
- Vejce prošlehejte s mlékem nebo smetanou a osolte. Polijte směsí maso a ozdobte několika bobkovými listy. Pečte při 180 °C půl hodiny.
- Podávejte s rýží nebo jinou přílohou, co máte rádi.