skip to main content

Nejoblíbenější řecký pokrm. Naučte se lahodnou moussaku plnou chutí a vůní

Nejlepšími vůněmi a chutěmi prokládaný pokrm z oblasti Balkánu a Blízkého východu. Vydatná, vláčná a naprosto lahodná – taková je musaka. Její příprava dá časově zabrat, to se musí nechat. Ale je tak nevýslovně dobrá, že stojí za to si ji jednou za čas udělat a každou její vrstvu připravit právě s takovou péčí, jakou si zaslouží. Jen tak bude ve výsledku nezapomenutelná. V musace nesmí chybět lilek, mleté maso a bešamel. Maso použijte jehněčí

, hovězí nebo jeho kombinaci. Přidat můžete i vrstvu brambor nebo cukety. Z koření pak nezapomeňte na skořici a muškátový oříšek.

Řecká musaka

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

Reklama
  • 2 lilky
  • sůl
  • 600 g brambor
  • olivový olej
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 800 g mletého masa
  • pepř
  • mletou skořici
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 400 g sekaných rajčat
  • 160 ml červeného vína

Na bešamel:

  • 60 g másla + na potření plechu
  • 60 g hladké mouky
  • asi 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 60 g parmezánu + na posypání

Postup

  1. Lilky očistěte a nakrájejte na 0,5 až 1 cm silná kolečka. Osolte je a nechte 20 až 30 minut vypotit. Mezitím oloupejte, umyjte a nakrájejte na kolečka i brambory. Opečte je v pánvi na olivovém oleji z obou stran do zlatohněda. Rozpalte alespoň dvě pánve, ať zkrátíte čas opékání a nestrávíte u něj mládí. Jakmile se objeví na povrchu lilku kapičky, otřete je papírovými utěrkami a lilky rovněž z obou stran opečte. Olej do obou pánví průběžně a podle potřeby přilévejte. Opečené brambory i lilky vyskládejte na talíře vyložené papírovými utěrkami a nechte okapat od přebytečného oleje.
  2. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte i pokrájený česnek a nechte jej rozvonět. Zvyšte trochu plamen a přidejte maso, které pomocí vařečky rozmělněte na malé kousky. Maso restujte, dokud neztmavne, osolte jej, opepřete a posypejte skořicí. Vmíchejte protlak a bobkové listy. Přilijte sekaná rajčata a podlijte červeným vínem. Na mírném plameni nechte probublávat cca půl hodiny. Občas promíchejte. Nakonec vyjměte bobkové listy a podle potřeby masovou směs dochuťte.
  3. V rendlíku rozehřejte máslo a zasypejte hladkou moukou. Rychle vymíchejte hustší kašičku a přilijte část mléka. Míchejte a postupně přilévejte zbylé mléko, dokud nebude směs hladká. Přidejte sůl a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Na mírném plameni provařte do zhoustnutí a průběžně míchejte. Pokud by byl bešamel moc hustý, přilijte ještě trochu mléka navíc. Odstavte z plotny a vmíchejte nastrouhaný parmezán.
  4. Plech o velikosti 25 x 35 cm potřete trochou másla a na dno vyskládejte opečené brambory. Na ně rozložte poloviční množství opečených lilků a poprašte skořicí. Zalijte masovou směsí a rozprostřete ji rovnoměrně ke všem krajům. Navrch pak vyskládejte zbývající lilek a rozetřete na něj bešamel. Posypejte parmezánem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.