Africký pokrm bobotie se tradičně připravuje z jehněčího nebo hovězího mletého masa. Styl kořenění se recept od receptu trochu liší, a to například přidáním mletého zázvoru, koriandru či kajenského pepře. Nejčastější verze kromě nejdůležitějšího bobkového listu obsahuje kari koření a kurkumu. Pokud máte čerstvý bobový list, tím lépe.

K masu se přidává sušené ovoce. Konkrétně rozinky a někdy i sušené meruňky. Pro někoho to může být ale kombinace nevšední a někdo zkrátka kombinaci masa a ovoce ani nepozře. Proto se nenechte odradit a ovoce do pokrmu zkrátka nedávejte, pokud je to i váš případ. Co ale nepodceňujte, je meruňkový džem. Sladkost v jídle prakticky neovlivňuje, zato mu dá příjemný šmrnc.

Bobotie zapecene mlete maso

Bobotie: africké zapečené mleté maso

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 plátky světlého toustového chleba
  • 100 g vlažného mléka
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžičky meruňkového džemu
  • Několik bobkových listů
  • Sůl
  • Hrst rozinek (můžete vynechat)
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka nebo smetany
Bobotie zapecene mlete maso

Postup

  1. Toustový chléb nakrájejte na čtvrtiny, vložte do misky a zalijte vlažným mlékem.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso a míchejte, aby se maso rozpadlo a opeklo.
  3. K opečenému masu přidejte najemno nakrájený česnek, kari koření a kurkumu, meruňkový džem, asi 3 bobkové listy, sůl, popř. rozinky. Zarestujte. Podlijte maso půl hrnkem vody a cca 10 minut za občasného míchání vařte, dokud se z masa nevyvaří tekutina.
  4. Toustový chléb vymačkejte a rozdrobte do pánve. Maso stáhněte z plotny a míchejte, dokud nebude pečivo rovnoměrně a po malých kouscích rozmíchané v masové směsi.
  5. Maso přendejte do pečicí formy, uhlaďte do roviny a lehce jej stlačujte. Vaječná směs nebude díky tomu tolik protékat do masa.
  6. Vejce prošlehejte s mlékem nebo smetanou a osolte. Polijte směsí maso a ozdobte několika bobkovými listy. Pečte při 180 °C půl hodiny.
  7. Podávejte s rýží nebo jinou přílohou, co máte rádi.