Stejně jako je u nás zvykem jíst o Vánocích kapra, v anglosaských zemích se tradičně podává pečená šunka. A ke svátkům patří také citrusy. Pomeranče můžete použít jak do vánoční speciality našeho šéfredaktora, tak právě na marinádu naší šunky. Pokud přece jen zvolíte tradičnější pojetí svatoštěpánské hostiny, vyzkoušejte třeba slavnostní svíčkovou nebo konfitované krůtí.
Vánoční pomerančová glazovaná šunka
Na dvoukilovou šunku potřebujete:
- 1 šunka vcelku s kůží (cca 2 kg)
- Šťáva z 1,5 pomeranče
- 2 lžíce pomerančové marmelády
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička koření pěti vůní (badyán, sečuánský pepř, fenykl, skořice, hřebíček)
- ½ lžičky soli
Postup
- V menším hrnci se silným dnem si připravte marinádu. Nejprve do něho vymačkejte pomerančovou šťávu, přidejte marmeládu, dijonskou hořčici, koření pěti vůní a sůl. Společně vše svařte, vznikne chuťově velmi výrazná omáčka, kterou budete šunku při pečení potírat. Doporučuji ji přecedit přes jemné sítko, aby se kousky koření nepřipalovaly.
- Kůži i část masa na šunce nakrojte (viz foto). Přendejte ji do litinového pekáče s poklicí a dejte péct zakrytou do trouby předehřáté na 180 °C.
- Asi po 10 minutách šunku poprvé potřete pomerančovou omáčkou a dál pečte zakrytou. Takto ji v průběhu pečení potírejte průběžně, než se po cca 50 minutách šunka dopeče. Na posledních cca 10 minut ji pečte už bez poklice.
- Šunku podávejte nakrájenou na plátky, například s bramborovou kaší.