Příprava masa metodou konfitování je velmi snadná, téměř bez práce a maso je díky ní vždy dokonale měkké a šťavnaté. Jedná se vlastně o pomalé pečení masa v tuku. Obvykle se tak připravuje kachní či husí pečínka, ale doporučuji vyzkoušet i krůtí stehna. K nim jsem připravila jednoduché tvarohové noky. Pak stačí už jen kvalitní brusinkový džem a můžete podávat.

Konfitovaná krůtí stehna s tvarohovými noky

Na 3 porce potřebujete:

  • 2 spodní krůtí stehna
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 500 g kachního sádla
  • 4 celé stroužky česneku
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • cca 250 ml drůbežího vývaru

Na tvarohové noky: 

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 130 g polohrubé mouky
  • sůl

Postup

  1. Krůtí stehna omyjte a následně osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran je osolte a okmínujte a dejte je na pár hodin (ale klidně i přes noc) do lednice. 
  2. Připravte si vhodný pekáč, litinový hrnec nebo zapékací mísu. Ne zbytečně velký, zkrátka takový, aby se maso akorát vešlo a dalo se zalít tukem tak, aby bylo zcela ponořené. 
  3. Troubu rozehřejte na 130 °C. Sádlo zvolna rozpusťte v hrnci na sporáku.
  4. Krůtí stehna vložte do pekáče, přidejte celé stroužky česneku, tymián a rozmarýn. Zalijte maso tukem a doplňte vývarem tak, aby bylo ponořené. Dejte péct do trouby na cca 5 hodin. 
  5. Po této době vyzkoušejte, zda jsou stehna hotová, kost jde lehce oddělit od masa.
  6. Pak slijte téměř všechen tuk, ve kterém se maso konfitovalo. Zvyšte teplotu na 200 °C a stehna dopečte dozlatova odkrytá v troubě při funkci gril. 
  7. Mezitím si připravte přílohu. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  8. Do mísy vyklopte tučný tvaroh a vmíchejte do něj celé vejce. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto. Dvěma lžícemi tvořte noky, které dejte na dvakrát vařit do vody. Hned jak vyplavou na povrch, vylovte je cedníkem.
  9. Ve velké pánvi na lžíci tuku, ve kterém se konfitovalo maso, uvařené noky dozlatova ze všech stran osmažte.
  10. Krůtí maso oberte od kosti a servírujte s noky a brusinkovým džemem, lehce přelité výpekem z masa.