Jestli jste si doposud mysleli, že nejste omáčkový typ anebo že nejste typ, který se někdy bude moct utlouct po veganské alternativě masového pokrmu, tímto receptem překvapíte sami sebe.

Misku důkladně vyškrábete do poslední kapky a ještě raději prsy otřete její okraje, aby ani krapet nezůstal nazmar. I když budete vypadat, jako byste týden nejedli, a navíc jako neslušný spolustolovník, při pohledu na ostatní se až tak trapně cítit nebudete. Pokud tedy stihnete dojíst dřív než ostatní, co je delikátní butter cauliflower pohltil tak jako vás.

A víte, co je na tom všem ještě úžasné? K přípravě vám bude stačit něco kolem půl hodiny.

Butter cauliflower: indické kari s květákem a kokosovým mlékem

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g květáku
  • 2 až 3 lžíce kokosového mléka z plechovky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • Velká špetka soli

Omáčka:

  • 1 plná lžíce ghí
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 plná lžička garam masaly
  • 1 plná lžička kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • Špetka kajenského pepře (nemusí být)
  • Špetka mleté skořice
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • ½ plechovky zeleninového vývaru nebo vody
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • Sůl

K podávání:

  • Rýže
  • Placky naan nebo jiné chlebové placky
  • Koriandr
  • Čerstvé chilli, případně chilli nitě

Postup

  1. Květák rozeberte na menší růžičky.
  2. Ve velké míse promíchejte 2 až 3 lžíce kokosového mléka, citronovou šťávu, škrob, koření a velkou špetku soli. Květák v marinádě dobře obalte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 220 °C pečte 15 minut.
  3. V hrnci rozehřejte ghí. Cibuli nakrájejte najemno a opékejte dozlatova.
  4. Do hrnce přidejte nastrouhaný nebo prolisovaný česnek, zázvor, protlak a koření. Na středním plameni míchejte několik sekund – maximálně minutu – a pak zalijte krájenými rajčaty a vývarem, popř. vodou. Osolte, promíchejte a pod poklicí pozvolna vařte 20 minut.
  5. Do omáčky vlijte kokosové mléko a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
  6. Do omáčky vmíchejte pečený květák.
  7. Servírujte s rýží, chlebovými plackami, koriandrem a chilli podle chuti. Ke zdobení jsem použila chilli nitě, které nejsou pikantní, ale jídlo ozvláštní (alespoň z vizuálního hlediska).