skip to main content

BýkMek, hrancle, Franta a foodtrucková legenda dlouhá na kilometry

Jestli někdo Brňákům ukázal, jak se dělá pořádné streetfood porno, pak to je Būcheck. Legendární foodtruck po každoroční lednové pauze otevře své rolety příští úterý a malá proluka na Zelném trhu, kde je zaparkován, opět ožije skvělou hudbou, atmosférou a setkáváním nejen za účelem perfektního oběda. I když toho především. 

Všechno přitom začalo spíš náhodou. Slovenský pár žijící přes deset let v Brně chtěl svou lásku k jídlu posunout od grilování pro přátele k vlastnímu podnikání. Peter Szamuhel a Zuzina Zuzáková chtěli původně kamenné bistro, ale pak zhodnotili, že na začátek by neměli dost peněz, a tak hledali alternativu.

Foodtruck se ukázal jako skvělý nápad a nechali si ho postavit na míru. To byl konec listopadu 2016 a o pořádné „hambáče“ byla v Brně docela nouze.

Jak je v Brně u cool bister už skoro tradice, ani jeden z nich předtím nepracoval v gastru, a nejtěžší tak po tenhle pár bylo najít systém, jak si efektivně naplánovat všechny procesy. „Než si vše sedlo, stálo nás to hodně sil. Pracovali jsme neefektivně šestnáct hodin každý den jen my dva. Opravdu jsme se sami dost vytrestali,“ vysvětluje Peter.

„Vždycky jsem se motal v kuchyni a už v pubertě jsem začal sbírat recepty, nejdřív od babičky a pak všude možně,“ vzpomíná. Zato Zuzina do světa gastra spadla po hlavě. „Po pár sklenkách vína jsem slíbila kamarádovi, že mu do jeho kavárny na další den upeču koláče. K překvapení měly úspěch, pak se přidaly další podniky –⁠ a najednou jsem pekla každý den.“

Tak si řekli, že zkusí něco společně, ona bude péct a on vařit. Peter od začátku věděl, že ho baví moderní streetfood, jejich nabídka tak stojí na burgerech, jak klasických, tak ve všemožném stylu a třeba i s pečenou kachnou. Nejoblíbenější je ale jejich kultovka BýkMek.

„Držíme se konceptu jídla v housce, náplně měníme podle sezony a vymýšlíme i věci, u kterých by nikoho nenapadlo, že se můžou dát do žemle,“ říká Peter, který se Zuzinou strávil hodně času v zahraničí, kde byla jídla právě z foodtrucků ta nejlepší. 

„Na jméno našeho podniku jsme přišli v autě, když jsme vezli stopaře, vykládali jsme mu, co chystáme, přitom jsme se bavili taky o tom, co budeme vařit, a když jsme řekli, že chceme určitě dělat bůček, podívali jsme se s Peterom na sebe a bylo to jasné,“ vzpomíná Zuzina.

Dnes už jsou zajetí a umějí si všechno vykomunikovat také s dodavateli. Maso mají výhradně od Masa Klouda a z Maďarských drůbežáren. Zjistili totiž, že je lepší budovat si perfektní vztahy s jedním dodavatelem a i cena je pak ve velkém množství výhodnější, důležité je pro ně se také spolehnout a umět se s dodavatelem dohodnout. 

Reklama

„Ono se to nezdá, ale jak se krájí maso třeba na Pulled Pork, to jsme vyvinuli s Kloudou, nemáme totiž mleté maso, ale krájené. Teď už to tak bere i více lidí, ale my jsme vydláždili společně tu cestu a to nás baví, Maďarská drůbežárna má zase nejkrásnější žluté drůbeží.“

Zdejší hambáče jsou specifické tím, že v nich střídají druhy trhaného masa, které si sami ochucují, a to včetně omáček, a pak vše protočí na grilu v rozpečené žemli. I ty zkoušeli péct sami, ale bylo to skrz noční směny a personál neúnosné. Rozhodli se proto spojit s Pekařstvím Křižák, které jim dělá briošky podle jejich receptu. 

„Máme různé druhy žemlí a profi pekařství nám to peče líp než my, protože mají zkušenosti a hlavně super pece,“ vysvětluje Peter. Proslulí jsou ale taky hranolky, říkají jim jednoduše hrancle a staly se okamžitě hitem. Jsou totiž křupavé a dělané na sádle. A samozřejmě dezerty od Dezertíny, jak nazvala Zuzina svoji cukrářskou výrobu, která doplňuje sortiment.

Loni pak přidali i vlastní limonádu z pomerančů. Jmenuje se Franta a má obrovský úspěch, který tento měsíc doprovodí i merch. Mají ale taky kyselou citronovou Lemonádu, Malinádu, Mangonádu a Čajícheck, tedy ledový čaj na nachlazení podle receptu jejich babiček, které dělají s výrobcem limonád Koldokol.

Būcheck má sezonu celý rok, i když si v zimě berou pravidelně ozdravnou dovolenou a vyjíždí se ohřát a vypnout do teplých krajin. Právě leden je na to jako dělaný, venku je totiž dost zima a stát a jíst v mrazu není ideální. „Od jara už chtějí lidé trávit čas venku a jíst na slunci,“ vysvětluje Peter, jehož vášní je taky sbírání tenisek.

Léto je zase skvělé kvůli různým akcím a festivalům, na které jezdí se svým cateringovým stanem, na podzim zase stojí u grilu a zima je ve znamení vánočních trhů. „Ty jsou sice poslední dva roky omezené, ale lidé si i tak rádi vyjdou ven do ozdobeného města a dají si dobré jídlo, které jim připravujeme sami dva s dalšími dvěma zaměstnanci,“ doplňuje Zuzina.

Poslední dva roky byly pro všechny v gastru náročné, Būcheck nevyjímaje. Peter a Zuzina ale pořád pracovali, snažili se neztratit v nařízeních a vydělat aspoň na náklady a platy zaměstnanců. „Jídlo jsme rozváželi osobně svými auty, stálo nás to hodně energie, ale podařilo se nám díky tomu pandemii zvládnout,“ dodává Zuzina, která mimo pečení taky ráda ochutnává kafe.

Na jaře proto chystají otevřít malý take-away shop Dezertína na ulici Novobranská, plný sladkostí, dezertů a dobré kávy. Dostali i nabídku otevřít Būcheck v Praze, ale zatím tenhle nápad odložili. „Teď se soustředíme na Dezertína shop a na Būcheck, kde se těšíme v úterý navi!“

Vyražte tak příští týden do Brna, kde to na Zelňáku zase ožije. Hlavně ale včas. Būcheck otevírá o půl dvanácté a nejednou se stalo, že je za pár hodin vyprodáno.