O oblíbeném i nenáviděném sendviči s plátkem mletého hovězího vloženým se salátem, rajčaty, omáčkou či sýrem do žemle se poprvé jako o jídle psalo podle oxfordského slovníku už v lednu 1889.

Tohle vydatné jídlo, které nás vždycky zachrání od hladu nebo vytáhne z následků po dlouhých večírcích, získalo svůj název překvapivě podle německého přístavního města Hamburg.

To totiž bylo svého času vyhlášené kvalitním hovězím, které se mleté, ochucené kořením a vytvarované do placek opékalo a následně prodávalo k snědku. V devatenáctém století se pak dostalo s německými imigranty do Ameriky, kde se jeho finální podoba se zeleninou, dipem a hlavně s žemlí dokonala.

Postupem času se koncept hamburgerů rozvinul do tisíce variací včetně vegetariánských či veganských a zajímavé na tomhle sendviči je ještě něco. Najdete ho jak v „hladovém okně“, tak v michelinské restauraci.

Tu sice v Brně nemáme, ale podniků s opravdu vynikajícími burgery několik. Spojili jsme síly s Michaelou Oulehla z Food Lover Brno a vybrali pro vás šest extra míst, kam si v Brně na ten nejlepší hamburger zajít. 

Būcheck

Dnes již legendární foodtruck dvojice Petera Szamuhela a Zuzany Zuzákové zakotvený na malém dvorečku u Zelného trhu vidíte z dálky už podle fronty, kterou si dobrovolně a rádi vystojíte.

Būcheck je láska na první ochutnání a pro milovníky hovězího je jednoznačnou volbou jejich Býk Mek. Nemáte chuť na maso? Dejte si Triple cheese bomb! Neexistuje nic lepšího než roztátý sýr v kombinaci s hranolky na sádle a parádní streetovou atmosférou k tomu. 

Break Feast Bistro by Eggo 

Eggáči jsou v podstatě řešením všeho. Jejich B.L.T. je tajná zbraň, takový vyprošťovák po večírku. Ale taky je to skvělá snídaně. I oběd. Kombinace máslové bulky s opečenou slaninkou a vajíčkem člověka vždy postaví na nohy. Vlastně klasika, které se nejde přejíst.

Navíc jejich cheeseburger se stal okamžitě hitem, který už měli snad všichni praví brněnští foodies. 

Forkys

Tahle síť veganských restaurací manželů Vidličkových nezklame, ani co se týče burgerů. A ten jejich veganský si zamilujete! Forky’s burger je klasika se salátem, kouřovou BBQ omáčkou, kyselou okurkou, červenou cibulí a rajčaty v jejich vlastním pečivu. Burger je pak tvořen sójovou a pšeničnou bílkovinou se směsí koření. S batátovými hranolkami pak není co dodat.

Mikrofarma 

Dokonalá klasika a ideální volba, když je potřeba se rychle a dobře najíst. V jednoduchosti je totiž krása a jejich křupavá bulka, šťavnaté maso z vlastního řeznictví, sýr… nic víc není potřeba, ani příloha. Mikrofarma je zkrátka skvělá a stejně tak obě její pobočky. Ta nová na Zelném trhu vás bude bavit stejně jako celý vnitroblok.

Samuels bistro 

Koncept smashed burgeru mají v Samuel’s zvládnutý na jedničku, stejně jako výborné omáčky. S Bacon chilli cheese fries je to pak o žlučníkový záchvat a to chceme a máme to rádi. Zdálo by se, že to je bistro pro velké kluky, ale jestli něčím Samuel’s vyhrává, pak jsou to tři velikosti masa, které ocení právě i malé holky. 

Bar, který neexistuje 

Jeden z mála podniků, kde se výborně napijete i najíte pozdě v noci, ne-li ráno. Jejich burgery a speciálně ty mini s hranolky a kečupem jsou v jednu ráno po večeru s drinky totální guilty pleasure a kolikrát to neskončí jen u jednoho… 

Dobrou chuť!