Tato vydatná polévka s kupou zeleniny, zeleninovým vývarem a typickým opečeným bílým pečivem byla původně jídlem chudých z oblasti italského Toskánska. Připravovala se totiž ze zbytků po hostinách florentské šlechty.
Podobně jako minestrone má i ribollita mnoho variant, připravit ji můžete také s masovým vývarem a uzeninou, chléb se do ní dává někdy rozvařit, jindy naopak až do hotové polévky při servírování.
Italská chlebová polévka ribollita
Na 5 porcí potřebujete:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 střední mrkve
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 snítka tymián
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 100 g kadeřavé kapusty
- 400 g bílých fazolí cannellini v plechovce
Na chlebovou vložku:
- 200 g staršího bílého italského chleba
- 3 lžíce olivového oleje
- Strouhaný parmezán
Postup
- Ve velkém, ideálně litinovém, hrnci na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a plátky řapíkatého celeru. Po dvou minutách restování přidejte na plátky pokrájený česnek a rajský protlak.
- Zarestujte, zalijte zeleninovým vývarem, přidejte konzervovaná rajčata, bobkové listy, snítku čerstvého tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř. Vařte cca 20 minut. Mezitím odkrojte listy kadeřávku od tuhého stonku a slijte fazole z nálevu.
- Italský chléb použijte ideálně pár dní starý. Nakrájejte ho na větší kousky, přendejte na plech a pokapejte olivovým olejem. Kousky chleba dejte opéct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
- Do polévky vmíchejte fazole a kadeřávek a nechte ještě 2 až 3 minuty prohřát, aby kadeřávek zavadl.
- Pečivem můžete polévku jako já jen posypat, ale tradičně se servíruje tak, že se na dno hlubokého talíře dají cca 3 kousky opečeného chleba a zalije se horkou polévkou. V některých receptech se bílý chleba v polévce nechá i rozvařit a tím ji zahustí.
- Nakonec hladinu polévky posypte hoblinkami parmazánu. Pokud chcete čistě veganskou variantu, můžete použít vegan „parmezán“ z kešu ořechů a lahůdkového droždí.