skip to main content

Churros. Chilli. Chocolate. Úžasná kombinace, maximální požitek!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Na churros narazíte snad na každém španělském rohu (dobře, i na tom portugalském a latinskoamerickém). Škoda jen, že ne na každém českém, i když taková místa také díkybohu existují. My vám každopádně dnes nabízíme ještě jednu variantu, a to vyrobit si je přímo doma. 

Tyto smažené „tyčinky“ z odpalovaného těsta jsou připodobňovány k rohům ovce iberského plemene churra. Odtud také plyne jejich název. Jsou hezké na pohled (že by pro změnu spojitost se slangovým označením pohledného muže ve španělštině?) a chutnají naprosto božsky! Je těžké je přestat jíst. Už jen obalené ve skořicovém cukru jsou dost návykové. A jakmile je zanoříte do čokoládové omáčky s pikantním nádechem, bude to ještě náročnější. Avšak, pokud se do chystání lahodných churros jednou odhodláte, nechte špatné svědomí rovnou stranou a bez sebemenších výčitek si je vychutnejte. Vždyť od toho tu jsou!

Na 30 kousků potřebujete:

  • 300 ml vody
  • 60 g másla
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • olej na smažení

Na chilli čokoládu:

  • 100 g 70% hořké čokolády
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 malou červenou chilli papričku

Na obalení:

Reklama
  • 70 g krystalového cukru
  • 1 vrchovatou lžičku skořice

Postup

  1. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte změklé máslo, cukr a špetku soli. Máslo nechte ve vodě rozpustit, směs přiveďte k varu a pak najednou vsypte odměřené množství mouky. Za stálého míchání tzv. odpalte těsto. Nepřestávejte těsto míchat vařečkou, dokud nevznikne hladká celistvá koule – ačkoliv se to může pozdávat na počátku jako zázrak, stane se tak. Buďte trpěliví a míchejte opravdu až do té doby, dokud se na dně hrnce nevytvoří lehký povlak neboli opravdu tenká vrstva napáleného těsta. V té chvíli můžete hrnec stáhnout z plamene a odpálené těsto přendat do jiné mísy – to pomůže rychlejšímu zchladnutí, které je potřebné před přidáním vajec. 
  2. Do zchladlé hmoty vmíchejte pomocí vařečky jedno vejce po druhém tak, aby se obě s těstem důkladně spojila. Mezitím rozpalte v širší a vyšší pánvi asi 3cm vrstvu oleje. Zdobicí sáček s hvězdicovou špičkou se šesti hroty si nejprve těsně za nasazenou špičkou uzavřete pomocí spony, vložte jej do vyšší nádoby (např. půllitru) a konec sáčku zahněte zevnitř ven – takto se vám bude sáček dobře plnit. Jakmile jej naplníte veškerým těstem, utiskejte celý obsah směrem dolů ke špičce. 
  3. Do pořádně rozpáleného oleje začněte ze sáčku vymačkávat asi 10 cm dlouhé „hady“. Dělejte buď rovné tvary, nebo je dle libosti zakruťte (občas se vám to povede i bez větší námahy či úmyslu). Churros smažte z jedné strany cca 2 minuty a pak je otočte ještě na 1 až 2 minuty na druhou stranu, až se opečou pěkně dozlatova. Celou dobu je pečlivě hlídejte, aby se zbytečně nepřipálily. V oleji ladně plavou a pro otočení do nich stačí obracečkou jen lehce „ťuknout“. 
  4. Hotové churros vyskládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a zbavte je tak přebytečného oleje. Pak smažte další várku (v každé várce smažte 5, maximálně 6 kousků, aby kolem sebe měly dost prostoru) a mezitím tu hotovou obalte v cukru smíchaném se skořicí. Obalené churros odkládejte na talíř, tác, do misky, širší sklenky či papírového kornoutku, odkud je budete chtít konzumovat.
  5. A zatímco churros smažíte, na vedlejší plotýnce vytvořte vodní lázeň čokoládě se smetanou a chilli papričkou. Chilli před vložením do lázně rozpulte a odsemeňte, ať pálivost nechtěně nepřebije chuť churros. Je příjemné zanechat v čokoládové omáčce jen pálivý nádech, nikoliv ohnivé překvapení. Jakmile se čokoláda se smetanou spojí, vyjměte obě půlky papričky ven a omáčku přelijte do servírovací misky.

Slaný karamel: Další z možností, do čeho churros namáčet, je slaný karamel. Nachystejte si 200 g krupicového cukru, 120 ml smetany ke šlehání, 80 g másla a ½ lžičky až 1 lžičku maldonské mořské soli. Jakmile v hrnci s vyšším okrajem roztopíte cukr na karamel, přidejte na kostičky pokrájené máslo o pokojové teplotě. Asi po 2 minutách přilijte za stálého míchání smetanu a rozmíchejte dohladka. Odstavte z plamene a přidejte sůl. Promíchejte, aby se rozpustila, a slaný karamel nalijte do čisté nádoby.

Reklama
Reklama