skip to main content

Dezert z dílny chemika. Hervé This vyrobil čokoládovou pěnu z jediné ingredience. A je geniálně jednoduchá!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Zakladatel molekulární gastronomie, chemik Hervé This, kulinárnímu světu přinesl leccos, ale pokud byste měli vyzkoušet jediný jeho vynález, jděte do této „magické“ čokoládové pěny. Magická proto, že k jejímu vyšlehání nepotřebujete vajíčka ani smetanu (při použití odpovídající čokolády je tedy veganská) a zkrátka vás donutí zapomenout vše, co jste dosud o vaření s čokoládou věděli. Chemicko-fyzikálním pozadím tohoto procesu se nemusíme zdržovat, zásadní pro nás je, že pěna je rychle hotová, krásně lehounká, a přitom s výraznou čokoládovou chutí.

Na 4 dezertní porce potřebujete:

  • 200 g hořké čokolády s min. 70 % kakaa (či 3 : 1 hořká s mléčnou)
  • 180 ml vody (či vody lehce zředěné kávou, čajem, pomerančovým džusem nebo oblíbeným alkoholem)
  • Špetku soli (lze vynechat)
  • Led
  • Holandské kakao a čokoládu na posypání (lze vynechat)
Reklama

Postup

  1. Velkou mísu naplňte asi deseti kostkami ledu a studenou vodou a připravte si menší misku, která se do ní vejde tak, aby byla asi do poloviny ponořena. V té budete pěnu šlehat.
  2. Na dílky nalámanou čokoládu rozpusťte s vodou a špetkou soli, přelijte do připravené misky, kterou vložte do větší mísy.
  3. Metličkou nebo ještě lépe elektrickým šlehačem nyní směs vyšlehejte do pěny. To je vše! V závislosti na typu čokolády a teplotě to může trvat od 5 do asi 10 minut, proto setrvejte, od startu houstnutí to je ke konzistenci pěny otázkou už jen několika okamžiků. Proto pozor na přešlehání – od momentu, kdy přestanete šlehat, čokoláda ještě trochu ztuhne.
  4. Pěnu rozdělte do skleniček či mističek a podávejte buď hned, nebo po odležení v lednici. Povrch můžete posypat kakaem a čokoládovými hoblinkami (ty jednoduše vyrobíte škrabkou na zeleninu) nebo přidat šlehačku, pro veganskou verzi kokosovou.

Dobrá zpráva! Pokud vám pěna příliš zatuhla, velice snadno ji opravíte: stačí ji znovu zahřát a opětovně vyšlehat.

Další příchuti: Kromě ředění vody trochou kávy, džusu, čaje (skvělý je Earl Grey nebo mátový) či alkoholu (rum, koňak, ovocné likéry) můžete do pěny přidat špetku chilli, skořice nebo mletého kardamomu. Další varianta je koupit ochucenou čokoládu (pomerančová, kokosová atd.) a použít tu.