Pokud se chcete dostat do formy, omezit přísun cukrů a naopak navýšit bílkoviny, může být to, co vám pomůže začít. Často se přitom nemusíte nijak omezovat, vaječná low carb placka, kterou hravě nahradíte pečivo i tortilly, je chutná, díky vejcím a žervé dost sytá a použití má velice variabilní. Můžete ji naplnit jako wrap (a ten následně ještě zapéct) nebo z ní vyrobit jednoduchý sendvič či zapečené tousty.

Ačkoli mě zdravější, výživnější nebo dietnější alternativy pečiva baví, nejsem jejich velkou propagátorkou –⁠ sacharidy ve stravě zkrátka potřebujeme. Samozřejmě je vhodnější kváskový chléb než kupříkladu pivní rohlíky (i když jejich křupnutí je tak lahodné, že snad musí prodlužovat život!), ale zcela vyloučit sacharidy není dlouhodobě udržitelnou cestou. Snadné vaječné placky jsou ale výborným řešením třeba na večeři, kdy už tolik sacharidů nepotřebujete, pro případy, kdy jste zkrátka pečivo zapomněli koupit, nebo samozřejmě při keto dietě.

Na 1 velkou nebo 2 menší porce potřebujete:

  • 3 vejce
  • 100 g žervé, cream cheese nebo Lučiny
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky bylinek
  • 1 lžíce psyllia (rozpustná vláknina)

Na keto sendviče/wrapy:

  • Žervé
  • Baby špenát
  • Krůtí šunka
  • Strouhaný čedar

Postup

  1. Plech 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Pro jistotu ho můžete i zlehka potřít olejem. Troubu vyhřejte na 170 °C.
  2. Vejce, žervé, sůl a bylinky (já dávám provensálskou nebo italskou směs) rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte psyllium, nalijte na připravený plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut dozlatova.
  3. Placku pak buď rozřízněte na 4 „chleby“, které použijete jako klasické pečivo či na zapečené tousty, nebo zamotejte do wrapu. Placku potřete žervé nebo pestem, obložte špenátem, šunkou a sýrem, smotejte, rozpulte a podávejte nebo ještě zapečte v toustovači či na pánvi.