Dali jste si předsevzetí, že omezíte klasické pečivo? Změna jídelníčku, respektive eliminace potravin, které nám brání ve zdravějším stravování, je častou snahou novoročních plánů. Ať už to máte tak, nebo jste třeba celiak, představujeme vám oopsie bread.

„Oopsíci“ se skládají z vajec a krémového sýru. Do základu pak můžete přidat i další přísady jako chia semínka, bylinky nebo parmezán. Jsou výbornou náhražkou klasického moučného pečiva a můžete je konzumovat jen tak nebo si na ně namazat máslo, sýr či oblíbenou pomazánku. Vypadají jako nadýchané obláčky – odtud plyne jejich další název „cloud bread“.

Oopsie bread: bezlepkové placky bez mouky

Na 6 placiček o průměru 10 cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 125 g cream cheese (Philadelphia, Lučina)
  • Sůl & pepř
  • 1 rovná lžička bio kypřicího prášku do pečiva

Navíc můžete přidat:

  • 1 lžička chia semínek
  • 2 lžičky strouhaného parmezánu
  • 4 snítky tymiánu

Postup

  1. Ze všeho nejdříve nechte čerstvá vajíčka získat pokojovou teplotu. Pak oddělte pečlivě bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Začněte šlehat na nižší rychlost, a jakmile se začnou bílky proměňovat v pěnu, postupně rychlost zvyšujte.
  2. Správně vyšlehané bílky poznáte podle pevných špiček, které se neohýbají. Po metličkách zůstává ve sněhu viditelná stopa a po otočení mísy vzhůru nohama by sníh v žádném případě nevypadl. Hlídejte rovněž pečlivě, abyste sníh nepřešlehali – takový sníh začíná padat a ztrácí svou typickou lesklost.
  3. Žloutky vyšlehejte metličkou s krémovým sýrem, osolte je a lehce opepřete. Nakypření těsta podpořte zarovnanou lžičkou bio kypřicího prášku do pečiva, který neobsahuje lepek ani fosfáty. Podle chuti přidejte také chia semínka, najemno nastrouhaný parmezán a obrané lístky tymiánu.
  4. Sníh vmíchejte ke žloutkové směsi opatrně pomocí stěrky – po dávkách, zlehka a jemně. Nadýchané těsto naneste lžící nebo naběračkou na plech vyložený pečicím papírem. Vytvořte 6 „bochánků“ s dostatečnou vzdáleností od sebe, jelikož se v troubě ještě trochu rozjedou do stran. Nanášené těsto bude sice velmi jemné, nemělo by však téct.
  5. Pečte bochánky v troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 25 až 30 minut, dokud dostatečně neztuhnou a nezezlátnou. V troubě se pěkně nafouknou, po vyjmutí ven naopak lehce spadnou a vytvoří tak typicky popraskaný, rustikální povrch.
  6. Oopsie bread nechte vychladnout a podávejte jen tak nebo s oblíbenou pomazánkou posypanou bylinkami. Z oopsíků si můžete připravit také sendvič. Skladujte je ideálně v lednici.

Obměny: K základnímu těstu z vajec a krémového sýru můžete přidávat různé přísady. Chia semínka zaměňte za sezamová nebo drcená lněná. Skvělou chuť dodá i strouhaný čedar nebo gouda. Vyzkoušejte různé druhy bylinek, případně placičkám přidejte na pikantnosti mletým chilli.