Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Plod hruškovce přelahodného. Stále moderní avokádo, lehce zakomponovatelné do sladkých i slaných pokrmů, nepřestává být v kuchyni, díky jeho výborné chuti i všestrannosti, velmi oblíbené. Vylaďte chuť blahodárného avokáda a proměňte ho v domácí guacamole – postačí k tomu pár správných ingrediencí. Avokádovou salsu si pak nejlépe vychutnáte s mexickými nachos. Křupavé tortillové chipsy si doma připravíte snadno z kukuřičných placek (již hotových nebo doma – z kukuřičné mouky, vody a soli – vyrobených). Můžete jim propůjčit různé chutě – vyzkoušejte kombinaci slané a barbecue verze právě tak jako my.
Na bbq koření potřebujete:
- ½ lžičky uzené soli
- pár kuliček barevného pepře
- ½ lžičky tmavého cukru
- 1 lžičku směsi sušených bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)
- 1 lžičku uzené papriky
- 1 lžíci sladké papriky
- ½ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky mletého chilli
Na domácí nachos:
- 24 kukuřičných tortill o průměru 15 cm (2 balení)
- řepkový olej na potírání
- mořskou sůl
Na guacamole:
- 3 zralá avokáda
- sůl
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 4 sladká cherry rajčata
- 1 malou zelenou jalapeño papričku
- ½ červené cibule
- hrstku čerstvého koriandru
Postup – tortilly
- Uzenou sůl, kuličky pepře, cukr a bylinky spolu rozdrťte v hmoždíři na co nejjemnější směs. Smíchejte ji následně s uzenou i sladkou paprikou, sušeným česnekem a mletým chilli kořením.
- Dvanáct kukuřičných placek vyskládejte na pracovní plochu vyloženou pečicím papírem a potřete je pomocí mašlovačky z obou stran řepkovým olejem. Z obou stran placky také přiměřeně posypejte mořskou solí. Jednotlivé placky pak rozstříhejte čistými nůžkami na 8 trojúhelníků. Nebo je můžete vyskládat na sebe a rozstřihat je najednou třeba po šesti kusech, urychlíte si tím práci a půjde to stejně dobře jako s jednou plackou.
- Kousky tortill vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Pečte postupně v troubě rozpálené na 200 °C cca 7 minut dokřupava. Ke konci pečení chipsy pečlivě hlídejte, aby se neopekly příliš.
- Zbývajících dvanáct placek potřete rovněž z obou stran olejem a posypejte je připraveným barbecue kořením. Rozstříhejte je a vyskládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Opět jeden kousek vedle druhého, aby se nepřekrývaly. Pečte přibližně 7 minut a ke konci pečení kontrolujte.
Postup – guacamole
- Avokádo objeďte po obvodu ostrým nožem a rozdělte vzniklé půlky od sebe. Do pecky opatrně zasekněte nůž a pootočte jím na jednu stranu, podaří se vám tak pecku mistrně vyjmout z avokáda bez zbytečného porušení dužiny. Dužinu ze slupky vyjměte jednoduše lžící a dejte do větší mísy. Stejně postupujte se zbývajícími plody.
- Avokádo rozmačkejte v misce vidličkou na hrubší kaši, osolte, zakapejte limetovou šťávou a promíchejte. Rajčata umyjte, překrojte napůl a lžičkou zbavte semen. Jalapeño papričku odsemeňte a nakrájejte nadrobno, stejně jako oloupanou cibuli. Vše přidejte do misky k avokádu. Nakonec přisypte nasekaný koriandr a hotové guacamole promíchejte. Ochutnejte jej a podle potřeby ještě dosolte, případně dolaďte kyselost šťávou z limety. Podávejte s domácími tortillovými chipsy.
Tip k ochucení tortill
Zkoušet můžete různé varianty koření a olejů, případně si připravte rovnou ochucený olej (chilli, česnekový, bylinkový atp.), kterým tortilly před pečením potřete.