skip to main content

Nevšední, zdravé & lahodné zároveň. Zkuste avokádové lanýže s růžovým pepřem a pomerančem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pravděpodobnost, že na svátečním stole objevíte lahodnější veganské cukroví než avokádové lanýže, je stejně taková, jako že se vám zjeví skutečné zlaté prasátko. A pakliže Vánoce vnímáte jako příležitost ochutnat něco neobvyklého, máte s tímto receptem skvělou možnost. Krom toho, že pepřové lanýže budou překvapením pro vás samotné, můžete otestovat i ostatní. Co myslíte, uhodnou, z čeho jste tyto neodolatelné lanýže ve dvou provedeních připravili?

Na asi 25 kusů potřebujete:

  • 2 zralá avokáda – celkem 230 g
  • 60 g kokosového oleje
  • 70 g karobu (případně kakaa)
  • 1–2 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce bourbonu
  • 70 g kvalitní hořké čokolády (70 – 80%)
  • 15–20 g kandovaného pomeranče
  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička růžového pepře
  • 2 lžíce lyofilizovaných malin
  • Kakao nebo karob na obalení
Reklama

Postup

  1. Dužinu avokáda vložte do mixéru spolu s kokosovým olejem, karobem, datlovým sirupem a bourbonem. Rozmixujte dohladka. Kokosový olej můžete nechat povolit, nicméně během mixování by se zahřátím hmoty měl rozplynout.
  2. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vmíchejte do směsi. 
  3. Směs rozdělte napůl. Do jedné poloviny vmíchejte kandovanou pomerančovou kůru. Do druhé poloviny vmíchejte rozdrcený růžový pepř a a 1 lžíci najemno podrcených sušených malin.
  4. Dejte směs na cca 2 hodiny do lednice ztuhnout.
  5. Nastrouhanou pomerančovou kůru rozprostřete na pečicí papír a nechte uschnout.
  6. Z hmoty tvořte kuličky a lehce zdeformujte. Obalujte v kakau nebo karobu. 
  7. Pomerančové lanýže posypejte najemno rozdrobenou sušenou pomerančovou kůrou a pepřové posypejte pomocí sítka prachem ze zbylých malin (získáte ho tak, že maliny rozmixujete).
  8. Skladujte v lednici v uzavíratelné krabičce a spotřebujte do týdne.