Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Palačinky z cizrnové mouky mají příjemně oříškovou chuť a díky samotné cizrně a lahůdkovému droždí přináší tělu také dostatek bílkovin. Kombinace s bylinkami a kořením vás překvapí příjemným nádechem orientu a jistě vás potěší i skutečnost, že na obložení palačinky můžete použít jakoukoli sezonní zeleninu. My jsme s velkou radostí využili superpotravinu jménem chřest, úžasné pikantní ředkvičky a granátové jablko, které talíř nejen krásně dozdobí, ale svou sladkokyselou chutí přispěje k dokonalosti celého pokrmu. Tahini dresink je už „jen“ svěží a nepostradatelnou tečkou pomyslného dortu.
Bezlepkové veganské palačinky z cizrnové mouky s grilovaným chřestem a ředkvičkami a tahini dresinkem
Na 3 palačinky potřebujete:
- 400 g zeleného chřestu
- 250 g ředkviček (mix červených, tmavě červených, bílých)
- 3 až 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky koření za’atar
- ½ lžičky koření garam masala
- hrubozrnnou sůl
- 80 g semen granátového jablka
Na tahini dresink:
- 4 lžíce tahini pasty
- kůru z ¼ citronu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky agávového sirupu
- sůl
- 4 lžíce studené vody
Na palačinky:
- 200 g cizrnové mouky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžičku mleté kurkumy
- ½ lžičky římského kmínu
- 1 lžičku lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku
- 2cm kousek zázvoru
- hrst čerstvého koriandru
- hrst čerstvých koprových listů + na ozdobu
- cca 300 ml vody
- rostlinný olej na potírání pánve
Postup
- Chřest umyjte a odřízněte tuhé konce, ředkvičky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Nechte okapat a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Chřest s ředkvičkami přelijte olivovým olejem a posypejte kořením se solí. Promíchejte a rozložte rovnoměrně po celém plechu tak, aby se kousky zeleniny nepřekrývaly. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 15 až 20 minut do změknutí.
- Z granátového jablka vydlabejte semena (nebo si pořiďte již vyloupané) a nechte zatím stranou. Do misky dejte sezamovou pastu, citronovou kůru se šťávou, agávový sirup a sůl. Promíchejte, přilijte studenou vodu a metličkou šlehejte, dokud nezískáte hladký, světlý dresink krémové konzistence. Schovejte jej prozatím do lednice.
- Nyní si připravte těsto na palačinky. Ve větší míse smíchejte cizrnovou mouku se solí, pepřem, kurkumou, římským kmínem, lahůdkovým droždím, najemno nasekaným česnekem, zázvorem a bylinkami. Nakonec přilévejte po částech vodu, dokud nezískáte hladké těsto (nemělo by být moc husté, v takovém případě přilijte trošku vody navíc).
- Rozehřátou pánev potřete olejem a doprostřed nalijte třetinu těsta. Kroužením ji roztáhněte do stran a opékejte z první strany, dokud nezpevní a neobjeví se malé bublinky. Pak palačinku opatrně otočte a opečte i z druhé strany. Při otáčení si můžete pomoci mělkým talířem, na který palačinku z pánve „svezete“ a překlopíte z něj opět do pánve pro opečení z druhé strany. Z uvedeného množství vám vyjdou 3 větší nebo 4 menší palačinky.
- Palačinku naservírujte na talíř, položte na ni několik kousků pečeného chřestu a ředkviček. Posypejte semeny granátového jablka, ozdobte čerstvým koprem a přelijte tahini dresinkem.