skip to main content

Zelené pondělí bez masa: nadýchané hráškové placky s ricottou, citronem & mátou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kombinace hrášku a máty se velice osvědčila, a doplněná o voňavou citronovou kůru, kurkumu a římský kmín je ještě povedenější. Toto vše spojíte do vláčných hráškových placek s ricottou, které poslouží jako skvělý předkrm, efektní příloha a s pošírovaným vejcem i jako komplexní jídlo. Navíc chutnají také dětem (a to dokonce za studena – ověřeno!).

Hráškové placičky s mátou, ricottou, bylinkami a pošírovaným vejcem

Na 2 až 3 potřebujete:

  • 300 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
  • 250 g ricotty
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 až 3 jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvé máty (skvělý je i koriandr a bazalka)
  • Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • Sůl & pepř
  • Řepkový nebo olivový olej na smažení

K podávání:

  • Vejce
  • 2 lžíce octa
  • Sůl
  • Řecký jogurt nebo kysaná smetana
  • Microgreens, výhonky, ředkvičky
Reklama

Postup

  1. Hrášek nechte povolit a částečně ho rozmixujte. Jde o to, aby hmota držela při sobě, ale stále v ní zůstaly kousky kuliček. Smíchejte s ricottou, moukou, vejci, najemno nasekanou jarní cibulkou a mátou nebo dalšími bylinkami, citronovou kůrou (strouhejte ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká), kypřicím práškem, římským kmínem, kurkumou, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
  2. Těsto nechte 10 minut odležet a na rozpáleném oleji z něj pak usmažte asi 12 placiček.
  3. Mezitím si uvařte vejce: natvrdo, jako volské oko nebo pošírovaná. Na ta přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, teplotu snižte tak, aby teplota byla těsně pod bodem varu, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj opatrně vlijte. Pro lepší manipulaci si je můžete předem vyklepnout do malého hrníčku. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky. Pošírujte je 3 až 4 minuty, poté děrovanou lžící vyndejte na talířek.
  4. Placky servírujte s vajíčky, jogurtem, čerstvými bylinkami, microgreens nebo třeba plátky ředkviček.

Tip: Jogurt k podávání ochuťte stroužkem prolisovaného česneku, citronovou šťávou, sekanými bylinkami (máta, koriandr, kopr, bazalka…), solí a pepřem.