Uplácat cuketové placky je vskutku jednoduché. Absencí masa i lepku v jejich složení navíc potěšíte vegetariány i celiaky. Cuketa vnáší do placek svěží nádech, kukuřice v nich příjemně křupe a halloumi jim dodává na ještě lepší chuti. Milovníci pálivého si je můžou dle gusta vyostřit. Cuketové placky jsou dobré zatepla i zastudena a perfektně se k nim hodí dochucená zakysanka. Zpříjemní jakoukoliv garden party nebo posezení s přáteli a můžete si je s sebou zabalit i na cesty nebo na piknik.

Bezlepkové cuketové placky s kukuřicí, sýrem halloumi a citronovou kysanou smetanou

Na cca 12 placek potřebujete:

  • 500 g cukety
  • 225 g sýru halloumi
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 2 vejce
  • 120 g kukuřičné mouky
  • sůl
  • pepř
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíci lístků oregana
  • kůru z ½ citronu
  • 1 červenou jalapeño papričku (volitelně)
  • rostlinný olej na smažení

K podávání:

  • 190 g deluxe 20% zakysané smetany
  • citronovou kůru a šťávu
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Cuketu důkladně umyjte, odřízněte oba konce a nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Dejte ji do síta nad mísu, aby z ní odkapávala voda, kterou pustí. Mezitím nastrouhejte nahrubo halloumi sýr, slijte sterilovanou kukuřici a nachystejte si zbylé suroviny.
  2. Z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu ještě v rukách a vložte ji do větší mísy. Přidejte nastrouhaný sýr, zrnka kukuřice, vejce a kukuřičnou mouku. Osolte, opepřete, přisypejte sušený česnek, nadrobno nasekané oregano a jemně nastrouhanou kůru z citronu. Pokud budete přidávat papričku, nasekejte ji najemno a přidejte do celé nebo jen poloviční dávky (podle složení strávníků a jejich vztahu k pálivosti).
  3. Vše společně promíchejte, ať se chutě propojí. V rukách tvořte placičky zhruba o velikosti dlaně. Pevně je postiskejte a opatrně vložte na rozpálený olej v pánvi. Opékejte z každé strany asi 3 až 4 minuty dozlatova a nechte chvíli okapat na papírové utěrce. Z uvedeného množství budete mít celkem asi 12 placek (záleží na velikosti vaší dlaně).
  4. Na vychlazenou zakysanou smetanu nastrouhejte kůru z citronu a přidejte několik kapek citronové šťávy. Lehce opepřete a podávejte k hotovým cuketovým plackám.