Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Buchtičky jsou (nebo alespoň někdy byly) oblibou většiny z nás. Jejich boom opět nastal a nabízí je i luxusní restaurace, kam se na ně sjíždí nadšenci ze všech koutů země. Dukátové buchtičky s tradičním šodó krémem (z vína, žloutků a cukru) nebo s lahodným vanilkovým krémem jsou zkrátka naší nostalgickou klasikou. My vám nabízíme verzi více friendly pro děti – tedy s vanilkovým krémem (ehm, ta trocha rumu se v receptu přece ztratí nebo ji tam jakožto zodpovědní rodičové nedáte). 

Na výrobu krému použijte ověřená vejce od farmářů, domácí, prostě ta nejlepší, co seženete. Rum použijte klasický nebo vyzkoušejte obměnu s nějakým lepším, třeba karibským. Hotové buchtičky polijte řádně a bez ostychu. A pokud je máte rádi opravdu potopené, připravte si krém klidně hned z dvojité dávky, nebo i buchtičky. My je připravili pro jistotu v menších formách, které zaručí, že s jejich pojídáním zvládnete přestat dříve, než budete totálně přejedení.

Na 22 buchtiček potřebujete:

  • 250 g hladké mouky + na posypání
  • 15 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • kůru ze ¼ citronu
  • 1 žloutek
  • 40 g másla + na vytření pekáče a potření buchet
  • 1 lžíci rumu
  • moučkový cukr na posypání

Na vanilkový krém:

  • 2 žloutky
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžičku rumu

Postup

  1. Do velké mísy prosejte mouku, uprostřed vytvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci cukru a tolik vlažného mléka, aby pokrylo rozdrobené droždí. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
  2. K hotovému kvásku přidejte zbylé mléko s krupicovým cukrem, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, žloutek a zchladlé rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte a pak začněte těsto hníst. Hněťte jej zprvu pomocí vařečky do ucelené podoby a poté rukou pěkně dohladka. Bochánek položte doprostřed mísy, ve které jste ho vypracovali, a posypejte lehce hladkou moukou. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout přibližně hodinu. 
  3. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé vyválejte dlouhý pramen o průměru asi 2,5 cm. Pomocí nože rozkrájejte oba prameny na stejně velké dílky. Z každého kousku pak v rukách vyválejte kuličky a vyskládejte jednu vedle druhé do máslem vymazané nádoby na pečení. Buchtičky se vejdou do dvou forem o průměru 14 cm (do každé 11 kousků), nebo zvolte jednu větší formu či více malých (můžete je tak rovnou použít k servírování jedné porce).
  4. Kuličky ještě důkladně pomažte ze všech stran máslem, přikryjte čistou utěrkou a nechte 10 až 15 minut kynout. Pak vložte formu do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut dozlatova (čas pečení přizpůsobte skutečné velikosti buchtiček).
  5. Po dopečení nezapomeňte na důležitý krok, který buchtičky vyšvihne do nebes – ještě teplé je pomažte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Chuť i vůně budou absolutně neodolatelné.
  6. Krém připravte ideálně ke konci pečení buchet, ať jej máte akorát teplý a připravený k podávání. Žloutky vymíchejte s cukrem do světlé pěny. Smetanu nalijte do rendlíku a vmíchejte k ní vydlabaná semínka vanilkového lusku. Pro ještě lepší a intenzivnější chuť přihoďte i samotný lusk. Smetanu přiveďte k varu a poté nechte chvilku zchladnout. Vyjměte lusk. Smetanu po troškách a za stálého míchání přilévejte ke žloutkové směsi. Vše přelijte zpět do rendlíku a na mírném ohni míchejte, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Nakonec krém ochuťte rumem a přelijte přes síto do čistého rendlíku (odstraníte tím případné hrudky), ze kterého jej budete nalévat na buchtičky.