skip to main content

Odlehčení mezi svátky: vegetariánské rajčatové rizoto s červeným vínem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud jste se někdy více zajímali o italskou kuchyni, určitě vás neminulo rozdělení kuchyně na severní a jižní. Zatímco na jihu si Italové pod rozpáleným sluncem s chutí dopřávají lehká jídla, ryby, minutkové úpravy masa a tak dále, na severu, kde je počasí naopak chladnější, se přirozeně vaří i trochu vydatnější jídla – například rizota. A stejně jako pod sluníčkem lépe chutná svěží bílé víno, mezi sněhem zavátými kopci nás víc přivábí sklenka toho červeného. Nebojte se ho přidat i do jídla a vychutnejte si krémové rajčatové rizoto.

Ingredience na 2 porce:

Reklama
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 160 g rýže vhodné na rizoto – např. Arborio nebo Carnaoli
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 dl červeného suchého vína
  • Cca 3 hrnky horkého zeleninového vývaru
  • 5 kousků sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 rovné lžičky najemno nasekaného tymiánu
  • Pár snítek bazalky
  • 35 g másla
  • 35 g parmezánu + hobliny na posypání
  • Sůl 
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. V širším hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přisypejte rýži a míchejte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte rajský protlak a krátce zarestujte.
  2. Zalijte rýži červeným vínem a míchejte, dokud se tekutina neodpaří.
  3. Poté podlijte naběračkou vývaru. Přidejte nadrobno pokrájená sušená rajčata a tymián, osolte a opepřete a dál míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Podlévejte a míchejte, dokud nebude rýže na skus. 
  4. Ve chvíli, kdy je rýže tak akorát, zkontrolujte konzistenci – měla by být polotekutá – tedy ne jako polévka, ale ne jako hustá kaše. Ve chvíli, kdy dosáhnete ideální hustoty, stáhněte z plotny a vmíchejte nadrobno pokrájené lístky bazalky, máslo a parmezán. 
  5. Na talíři posypejte hoblinami parmezánu. Přidat můžete i čerstvé bylinky. Ihned servírujte.