Podobně jako brambory hasselback je cuketa v nařezané podobě skvělou přílohou ke grilovanému masu. Pečená cuketa však plní nejen funkci lahodné přílohy, se smetanovým jogurtem je výborná i jako lehký vegetariánský oběd.

Cuketu můžete rovněž obohatit o opečenou slaninu nebo ji posypat opraženými nahrubo nasekanými ořechy. Pokud přidáte k parmezánové směsi trochu (panko) strouhanky, dodáte jí na křupavosti. Nebo na opečenou cuketu zkuste rozdrobit sýr s modrou plísní a nechat v troubě ještě chvilku rozpéct.

Pečená cuketa hasselback s parmezánem

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 2 zelené cukety
  • 2 žluté cukety
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky italského koření nebo jiné směsi bylinek
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • Špetka čerstvě mletého pepře
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • Čerstvé bylinky (oregano, tymián, saturejka)

K podávání:

  • Smetanový bílý jogurt
  • Olivový olej
  • Čerstvý tymián

Postup

  1. Cukety důkladně umyjte a osušte. Zespod každé cukety odřízněte tenký plátek, aby měly stabilnější základnu.
  2. Z vrchní strany udělejte do cuket nožem zářezy s rozestupem 3 až 5 mm. Řezejte zhruba do poloviny (nebo o kousek více). Dejte však pozor, abyste cukety úplně neprokrojili, případně použijte trik s vařečkami.
  3. Nařezané cukety vložte na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Přelijte je rozpuštěným máslem a pomocí rukou důkladně ze všech stran, i mezi zářezy, promažte.
  4. V misce smíchejte italské koření s česnekem, paprikou, solí, pepřem a parmezánem. Cukety ve směsi obalte, snažte se dostat rovněž do všech zářezů a posypejte je poctivě i z vrchu.
  5. Vložte cukety do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 30 až 35 minut doměkka a dozlatova. Nakonec je posypejte čerstvými bylinkami. Podávejte se smetanovým jogurtem s olivovým olejem a tymiánem.