Není žádné velké umění uvařit dobré jídlo z luxusních ingrediencí, mnohem větší výzvou je zpracovat ty nejdostupnější suroviny tak, že si po ničem nákladnějším ani nevzdychnete. A právě takovou úpravou jsou brambory hasselback.

Podle všeho původně švédský recept na geniální pečené brambory se vyznačuje tenkými plátky brambor, které jsou nejen krásně křupavé, ale také perfektně ochucené. Poslouží jako efektní příloha, se sýrem či tvarohem pak i jako hlavní chod.

Brambory hasselback s bylinkovým máslem a česnekem

Na 3 přílohové porce potřebujete:

  • 1 kg raných brambor
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičky bylinek (tymián, rozmarýn)
  • Pažitka nebo petržel na posypání

Postup

  1. Brambory (nejlépe rané nebo jiné pevné) odrhněte drátěnkou či kartáčkem a položte je na prkénko mezi dvě jídelní hůlky nebo vařečky. Díky tomu brambory nedokrojíte až dospod, a zůstanou tak vcelku.
  2. Ostrým nožem v každé bramboře udělejte husté zářezy ve 2 až 3mm odstupech. Brambory ze všech stran potřete olivovým olejem, osolte a opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 30 minut.
  3. Mezitím rozpusťte máslo a vmíchejte do něj prolisovaný česnek a bylinky. Sušených stačí lžička, čerstvých dejte o něco více. Předpečené brambory touto směsí pomašlujte a pečte dalších zhruba 30 minut nebo až jsou měkké.
  4. Podávejte jako přílohu posypané pažitkou, petrželí či strouhaným parmezánem.

Brambory hasselback jako hlavní chod: Z brambor snadno vykouzlíte plnohodnotné jídlo – stačí přidat tvaroh ochucený česnekem a solí nebo harissou. Ještě delikátnější možnost je nechat upečené brambory chvilku vychladnout, pak do zářezů vsunout plátky vychlazeného čedaru (díky tomu se vám nebude sýr rozpouštět pod rukama), ještě na chvíli vrátit do trouby a kromě pažitky pak posypat nasucho opečenou a nadrobenou slaninou. Podobně funguje i kombinace sýra s modrou plísní a vlašských ořechů, obojím brambory posypejte a krátce zapečte. Takové jídlo pak výborně doplňuje kysaná smetana.