Ideální letní dezert má být lehký chutí i přípravou, z několika málo surovin (ok, kardamom můžete vynechat) a plný čerstvého letního ovoce. Ricottový koláč všechno tohle splňuje a ještě výborně chutná. Konzistencí spíše než pečivo připomíná nákyp či flameri a stejně dobře jako z ricotty funguje i z tvarohu.

Ricottový koláč s letním ovocem, kardamomem a citronovou kůrou

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 80 g másla
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • Kůru z 1 citronu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky kardamomu
  • 750 g ricotty
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1,5 hrnku ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, meruňky, broskve, blumy, třešně)

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Formu (ideálně tu s odnímatelnými okraji) vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty do světlé pěny a postupně na nízké otáčky zapracujte sůl, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), vanilku, kardamom, ricottu, mouku a kypřicí prášek.
  3. Těsto rozetřete do formy, na husto obložte vypeckovým a pokrájeným ovocem (já dala blumy, meruňky, maliny, borůvky a broskve) a pečte asi 60 minut. Po vychladnutí koláč ještě zpevní, tak se nelekejte měkčího středu. Nechte 20 minut chladnout ve formě, poté ji uvolněte a nechejte dochladnout na mřížce.

Křupavý povrch: Před pečením ještě posypejte povrch ovoce třtinovým cukrem a mandlovými lupínky nebo drobenkou ze dvou lžic cukru, dvou lžic hrubé mouky a dvou lžic másla.

Tvaroh místo ricotty: Místo ricotty klidně dejte polo nebo plnotučný tvaroh, koláč funguje i s ním. V zimě můžete místo ovoce rovnou do těsta zamíchat dvě hrsti v rumu nabobtnaných rozinek a kandované pomerančové kůry.