Jsou skladné, snadné, roztomilé a můžete je ihned servírovat bez zdlouhavého krájení. A přesně proto je milujeme. Cupcakes jsme tentokrát připravili ve svěží makové, lehce nahořklé variantě s grepem. Těsto se vám rozplyne na jazyku, zatímco mák skvěle zakřupe.

Cupcakes mají překvapivě dlouhou historii, první recept se objevil již na konci 18. století v kuchařce od Amelie Simmons. Můžete si je vychutnat v nespočtu variant, za nás doporučujeme i další neotřelou Earl Grey příchuť, lahodné perníkové, kakaové black forest nebo dekadentní čokoládové se slaninou a bourbonem.

Makové cupcakes s grepovým krémem

Na 12 kusů potřebujete:

  • 50 g řepkového oleje
  • 70 g změklého másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 210 g hladké mouky
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2/3 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 100 g mléka
  • 100 g šťávy z růžového grepu
  • 25 g celého máku

Na grepový krém:

  • 230 g šťávy z růžového grepu
  • kůru z 1/2 grepu
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 120 g másla
  • 300 g mascarpone
  • 25 g mletého máku
  • růžový grep a celý mák na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve připravte základ na grepový krém. Grepovou šťávu i kůru smíchejte v kastrůlku s cukrem a žloutky. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a vařte několik minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo.
  2. Hladkou omáčku přelijte do čisté misky a přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu a nevytvořil se tak škraloup. Nechte vychladnout na lince, následně přendejte ztuhnout do lednici alespoň na 2 hodiny.
  3. Mezitím připravte korpusy. Troubu předehřejte na 170 °C a formu na muffiny vystelte papírovými košíčky. Změklé máslo spolu s řepkovým olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 2 minuty. K našlehané směsi přidejte vajíčka a vanilkový extrakt a šlehejte další minutu, dokud se suroviny nespojí.
  4. Ve vedlejší misce smíchejte mouku, vanilku, jedlou sodu, kypřicí prášek i sůl. Polovinu této sypké směsi zašlehejte do těsta. Nyní přilijte mléko, grepovou šťávu, zbytek sypkých surovin a mák a jen lehce a rychle prošlehejte, aby se veškeré složky spojily. Nešlehejte zbytečně dlouho, aby nebylo těsto přešlehané.
  5. Hotové těsto přelijte do připravené formy, jednotlivé košíky plňte pouze do 2/3. Vložte do rozpálené trouby na cca 18 minut, raději vyzkoušejte špejlí, zda jsou doopravdy hotové. Nechte lehce vychladnout ve formě, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  6. Jakmile je grepový základ ztuhlý, dodělejte krém. Mascarpone lehce prošlehejte, přidejte grepový základ, prošlehejte do hladkého hustého krému a nakonec přidejte mletý mák.
  7. Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a jednotlivé korpusy ozdobte. Nakonec ozdobte kouskem grepu a lehce posypejte mákem. Dejte ztuhnout do lednici na 30 minut.