Podpořte svou imunitu koncentrovanou dávkou protizánětlivého zázvoru s extra porcí vitaminu C. Domácí ginger shot je rychlá, intenzivní a zcela přírodní forma prevence, která vás po ránu příjemně nakopne a večer zase zahřeje.

Domácí verze tohoto populárního drinku navíc nemusí obsahovat žádná sladidla, chuť si doladíte přesně podle sebe (já třeba dávám více citronu, někdo se v krajních situacích akutních rýmiček nebojí ani hltu slivovice) a ještě vás vyjde na zlomek ceny těch kupovaných, v plastu balených.

Množství upravte podle toho, pro kolik osob shoty chystáte, aby šťáva zbytečně nepřebývala v lednici a dlouhým skladováním nepřicházela o cenné látky. Ideální by samozřejmě bylo si pokaždé připravit čerstvou várku, ale⁠⁠⁠⁠ na to má málokdo čas. Varianta je také část zamrazit v tvořítkách na led a přidávat do teplého čaje.

Domácí ginger shot

Na cca 500 ml potřebujete:

  • 150 g čerstvého zázvoru
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 250 ml vody
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 špetka kajenského nebo černého pepře

Postup

  1. Z omytých citrusů vcelku okrájejte nožem kůru (včetně bílé části), nakrájejte je na kusy a spolu s umytým, ale neoloupaným zázvorem nakrájeným na plátky, vodou, trochou kurkumy a případně i kajenského či klasického pepře co nejdůkladněji rozmixujte dohladka.
  2. Přeceďte před sítko a rozdělte do skleniček nebo nechte v jedné nádobě, ze které si vždy odlijte.
  3. Uchovávejte v lednici a spotřebujte nejpozději do týdne, ideálně však do tří dnů. Šťávu můžete také zamrazit v tvořítkách na led a přidávat si ji třeba do horkého (nikoli vroucího!) čaje.

Když je panák moc silný: Pokud má na váš vkus směs až příliš velký říz, spolu s citrusy rozmixujte i jablko nebo na závěr přidejte trochu medu.