Sucho v ústech, příšerná pleť, masivní bolest hlavy a morální kocovina, jak moc a ke komu všemu jste včera večer byli upřímní. Zní vám to povědomě? Přestaňte se litovat, připravte si lehkou snídani plnou vitaminů a slibte si, že alespoň do příštího večírku se nic takového nestane!

Srdce říká mekáč, párek nebo alespoň tousty, ale mozek na kocovinu jednoznačně velí něco lehčího. Nehuntujte se ještě víc než včera, a začněte nový rok raději přísunem živin v podobě smoothie nebo freshe, ukojit své touhy po mastném budete moct už obědem s čočkou na kyselo a klobásou.

Ovocné detox smoothie

Na 1 porci potřebujete:

  • 1 malý banán
  • 2 hrsti špenátu či kadeřávku
  • 1 malé jablko
  • 1 hrst mražených borůvek
  • 1 hrst namočených kešu nebo 2 lžíce kešu másla
  • 20 g ovesných vloček
  • 150 ml kokosové vody

K obměně:

  • 1 řapík celeru
  • ½ manga 
  • 1 hrst mražených malin
  • ½ avokáda
  • ¼ řepy
  • 1 lžička lněného nebo chia semínka
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 až 2 datle či lžička medu na doslazení

Postup

  • Všechny suroviny rozmixujte ve výkonném mixéru či smoothie makeru, podle potřeby zřeďte vodou a ihned konzumujte, skladováním byste přišli o část vitaminů. Ovoce a zeleninu libovolně obměňujte, jen nezapomeňte na sladkou složku, která prospěje nejen chuti, ale také vašemu stavu. Nejlepší cestou je banán, který smoothie dodá i krémovou strukturu, ale špatné nejsou ani datle či med.

Proč smoothie (ne)snídat každý den: Ve sklenici smoothie zkonzumujete nejspíš mnohem více ovoce, než kolik byste ho byli schopni sníst v celém stavu. Proto je na jednu stranu dobrým zdrojem živin, na druhou i cukru. Myslete také na to, jak koktejlu dodat bílkoviny (přidáním ve vodě změklých ořechů, ořechových másel, semínek, proteinového prášku nebo kysaných mléčných produktů jako kefír, jogurt či podmáslí). Vhodné je doplnit i libovolnými vločkami a kombinovat ovoce se zeleninou – pokud máte výkonný blender, dobře si poradí i s mrkví, řepou a listovou zeleninou.

Pomerančový fresh se zázvorem na chřipku i kocovinu

Na 1 porci potřebujete:

  • 2 až 3 vychlazené pomeranče
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička strouhaného zázvoru

Postup

  • Z pomerančů vymačkejte šťávu pomocí lisu na citrusy. Kurkumu (pokud ovšem nemáte rádi její chuť, klidně ji vynechte) smíchejte s medem a zázvorem (ten má navíc protizánětlivé účinky) a vmíchejte ke šťávě. Ihned podávejte.

Vitaminová rána: Chřipkové období se příhodně kryje se sezonou pomerančů. Náhoda? Začínejte v zimě svá rána čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou bez ohledu na to, jak náročný jste měli večer. Pomerančový fresh vás příjemně nakopne a hned po ránu dodá dávku tolik potřebného vitaminu C. Jelikož se jedná o silně návykovou záležitost, zvažte pořízení lisu na citrusy, který vám práci dost urychlí. Ať už investujete do nerezového lisu (já používám nerozbitný Sage), nebo se spokojíte s jednodušším modelem, zimní rána vám džus spolehlivě prozáří.

Pomerančovo-mrkvové smoothie z mixéru

Na 1 porci potřebujete:

  • 2 vychlazené pomeranče
  • 1 mrkev
  • 1 malé jablko
  • 1 až 2 plátky zázvoru
  • 1 lžička neutrálního oleje (slunečnicový, řepkový)

Postup

  • Pokud nevlastníte lis na citrusy, ale máte výkonný blender, džus si připravte v něm. Pomeranče oloupejte a rozeberte na dílky. Mrkev také oloupejte, z jablka jen vykrojte jádřince, obojí pokrájejte na menší kusy a spolu s pomeranči, zázvorem a tukem pro uvolnění vitaminů rozmixujte dohladka. Ihned podávejte.