V kostním morku se ukrývá množství živin, které nám obzvláště v (pod)zimních měsících dodají chybějící energii i mikronutrienty. Podlehněte této odvěké pochoutce a přetvořte ji v  „babičkovskou“ polévku se silným vývarem a lahodnými morkovými knedlíčky. Potěší vás k nedělnímu obědu i jako moderní snídaně nabitá živinami.

Silný hovězí vývar z kostí & morkové knedlíčky

Na 4 až 5 porcí vývaru potřebujete:

  • 1 kg morkových kostí
  • 400 g hovězího krku
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 l vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkve + 1 až 2 do polévky
  • 1 petržel + 1 do polévky
  • ¼ celeru + kousek do polévky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • Sůl 
  • Petržel nebo pažitka k podávání

Na knedlíčky:

  • 2 housky (klidně včerejší)
  • 60 g čistého morku z vývaru
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka muškátového květu
  • 2 lžíce sekané hladkolisté petržele
  • 2 vejce

Postup

  1. Vývar si uvařte ideálně den předem, lépe se vám z něj pak sundá případný přebytečný tuk. Pokud máte pomalý hrnec, vývar vařte 8 až 12 hodin na nízký stupeň v něm.
  2. Kosti, maso a očištěnou zeleninu (nemusíte ji loupat, stačí omýt, odkrojit kořínky a pokrájet na menší kusy) potřete nebo postříkejte olejem a 10 minut v troubě vyhřáté na  200 °C opékejte, vývar pak bude mít lepší barvu i chuť.
  3. Vše přendejte do velkého hrnce, přidejte vodu, koření a lžičku soli, přiklopte poklicí a táhněte pod bodem varu 4 až 6 hodin úplně doměkka. Vývar můžete táhnout i přes noc, nebo naopak přidat na teplotě, a mít ho hotový už za 2 hodiny (či za hodinu v tlakovém hrnci), chuťově pak bude ovšem o něco slabší. Zkraje vaření sbírejte děrovanou lžící pěnu, která se vytvoří na povrchu, a vývar nemíchejte, aby se nezakalil.
  4. Vývar přes sítko vyložené čistou utěrkou nebo gázou sceďte. Zeleninu vyhoďte, maso rozdělte na kousky a před podáváním vraťte do polévky. Všechen morek z kostí vydloubněte, pokrájejte, rozpusťte v malém rendlíku a přeceďte přes sítko. Pokud se vám všechen morek rozpustil ve vývaru, nechte scezený vývar vychladnout na pokojovou teplotu, poté přemístěte do lednice, a když tuk na povrchu zatuhne, sundejte ho lžící. Část takto připraveného morku použijte do knedlíčků, zbytek si nechte na další vaření.
  5. Nyní si oloupejte a na plátky či kostičky pokrájejte novou zeleninu, kterou uvařte na skus přímo ve vývaru. Toho by mělo být cca 1,2 litru, podle potřeby ho dořeďte vodou a také dosolte.
  6. Housky natrhejte na kousky a po částech rozmixujte na jemnou strouhanku. Pokud by se vám to nedařilo, nejprve pečivo na chvíli zamrazte. Drť smíchejte s morkem (kdyby byl příliš tuhý, nechte ho v teple povolit), solí, muškátovým oříškem, sekanou petrželí a vejci a nechte alespoň 15 minut (můžete i více) v lednici zpevnit.
  7. Pomocí lžíce a dlaně pak tvarujte knedlíčky, které odkládejte na talíř. Lžíci si průběžně namáčejte do vroucí vody nebo vývaru. Když máte všechny noky hotové, vhoďte je najednou do vroucí vody (aby se vám nezakalila polévka) nebo přímo do vývaru (abyste měli méně nádobí) a pozvolna podle velikosti vařte 3 až 5 minut.
  8. V polévce prohřejte maso a na talíři ji posypejte sekanou petrželí nebo pažitkou, přidat můžete i vaječné nudle.