Zavařování již dávno není koníčkem jen našich babiček. Je to skvělý způsob, jak zpracovat sezonní ovoce, a užít si ho tak po celý rok – pokud džem tedy dříve nesníte! Hodí se totiž naprosto vždy a můžete ho využít na desítky způsobů – do dezertů, na palačinky či lívance, na vánočku či do jogurtu. 

Jak udělat ten nejlepší jahodový džem?

Začněte již nákupem surovin. Jahody kupte přímo u českého pěstitele, pro ten nejlepší džem musí být jahody ve skvělé kondici, červené, zralé, nepomačkené a už vůbec ne nahnilé. Čím lepší budou samotné plody, tím lepší bude i výsledný džem. Dále si připravte třtinový cukr, pravou vanilku (vanilkový lusk či mletou), kterou již seženete takřka v každém obchodě, hlavně se vyhněte umělým vanilkovým extraktům, které s vanilkou nemají nic společného. 

Budete potřebovat také pektin – nejedná se o žádný chemický přípravek, ale o přírodní želírovací látku, která se přirozeně nachází v ovoci. Jahody mají nejnižší podíl pektinu ze všeho ovoce, proto je potřeba přidat sypký. 

Džem, nebo marmeláda?

Ačkoli u nás běžně používáme označení „jahodová marmeláda“ pro veškeré domácí i koupené zavařeniny, dle Evropské unie jsou marmeládou pouze ty výrobky, které obsahují alespoň pětinu citrusových plodů. U všech ostatních zavařenin, jako je například i tato naše jahodová, používáme označení „džem“. U toho zase platí pravidlo, že musí obsahovat kousky ovoce a celková ovocná složka musí mít podíl alespoň 35 procent. 

Jdeme na to!

Pokud chcete připravit i méně tradiční variantu, zkuste místo vanilky přidat například špetku chilli či kajenského pepře, který dodá džemu lehkou ostrost, 2 lžíce balzamikového octa, 2 až 3 lžíce jemně nasekané čerstvé bazalky, rozmarýnu, tymiánu či máty, půl lžičky mleté skořice nebo 60 g kvalitního rumu. Jednotlivá ochucení nemíchejte, vždy použijte pouze jedno. 

Domácí jahodový džem s vanilkou

Na 5 až 6 skleniček potřebujete:

  • 1,5 kg čerstvých jahod
  • 500 g třtinového cukru
  • 20 g pektinu
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 vanilkový lusk či lžíci mleté vanilky

Postup

  1. Jahody omyjte a nechte okapat. Odstraňte z nich stopky a pokrájejte na kousky. Připravené jahody přesuňte do velkého hrnce, přidejte 400 g třtinového cukru a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku i celý prázdný lusk či mletou vanilku. Takto nechte 2 hodiny louhovat, jahody tak získají intenzivnější chuť.
  2. Mezitím si připravte sklenice. Troubu předehřejte na 160 °C, sklenice spolu s víčky omyjte v horké vodě a saponátu, poté položte na plech a vložte do rozpálené trouby na 20 minut. Vlivem vysoké teploty sklenice uschnou a zbaví se případných bakterií. Dále si připravte malý talířek, ten vložte prozatím do mrazáku, budete ho potřebovat později na test správné konzistence džemu.
  3. Jahodovou směs začněte pomalu zahřívat. Za občasného míchání ode dna přiveďte k varu. Zbytek cukru smíchejte s pektinem a kyselinou citronovou a za stálého míchání přisypte do hrnce. Snižte teplotu a nechte džem probublávat cca 20 minut, jahody by měly změknout a džem zhoustnout. Pokud by se vám během vaření zdálo, že je až moc hustý či se začíná připalovat, ale jahody nejsou stále měkké, přilijte trochu vody. 
  4. Hrnec odstavte z plotny a džem párkrát promixujte tyčovým mixérem tak, aby v něm stále zůstaly kousky jahod. Talířek vyndejte z mrazáku a pokapejte ho lžičkou džemu. Tím, jak se ochladí, přesně uvidíte, jakou má konzistenci, jelikož když je džem teplý, je daleko řidší. Pokud má již hustou konzistenci, která drží na lžičce, stáhněte hrnec z plotny, pokud je džem stále tekutý, vařte dalších pár minut.
  5. Horký džem přelijte do připravených sklenic. Pokud se stane, že trocha džemu ukápne na okraj či závit sklenice, pečivě ho otřete papírovou utěrkou. Čistou naplněnou sklenici pevně uzavřete víčkem a ihned po naplnění překlopte dnem vzhůru. Nechte otočené stát hodinu. Poté obraťte a nechce dojít do pokojové teploty. 
  6. Správně připravený džem vám vydrží v temnu a v pokojové teplotě cca rok. Nižší trvanlivost je dána tím, že obsahuje méně cukru, než je v klasickém poměru 1:1, cukr je totiž základní konzervant, proto je potřeba s tímto faktem počítat. Po otevření skleničky uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.