Tímto dortem sice novoroční předsevzetí nesplníte, zato ale uspokojíte svou touhu po čokoládě, a to hned dvojnásobně. Základem korpusu je sice řepa, ale nenechte se zmást, nepřipravili jsme žádnou zdravou zeleninou alternativu zákusku. V dortu ji rozhodně neucítíte, jen díky ní bude extrémně vláčný a jemný, navíc její zemitost prohloubí chuť kakaa a čokolády.

Čokoládový dort z červené řepy

Na dort o průměru 18 až 20 cm potřebujete:

  • 350 g syrové řepy
  • 100 g hořké čokolády
  • 170 g řepkového oleje
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 3 vajíčka
  • 190 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 30 g holandského kakaa
  • lžičku a půl kypřicího prášku
  • špetku soli

Na krém:

  • 370 g smetany ke šlehání
  • 350 g hořké čokolády
  • 30 g másla
  • hobliny čokolády na ozdobu

Postup

  1. Začněte s přípravou řepového pyré. Syrovou řepu uvařte i se slupkou ve vodě doměkka, čas závisí na její velikosti, větší kus se vaří cca hodinu a půl. Kompletně změklou uvařenou řepu vyndejte z vody a nechte vychladnout.
  2. Jakmile je řepa vychladlá, předehřejte troubu na 170 °C a dvě stejné formy o průměru dvacet centimetrů lehce vymažte olejem. Čokoládu do těsta nakrájejte na kousky a ve vodní lázni rozpusťte za občasného promíchání na hladkou čokoládovou omáčku, nechte dojít do pokojové teploty.
  3. Mezitím uvařenou řepu oloupejte, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte pomocí stolního či tyčového mixéru na hladké růžové pyré. Smíchejte ho s olejem, řeckým jogurtem a vajíčky a vymíchejte hladkou směs, nakonec pomalu tenkým pramínkem přilijte rozpuštěnou čokoládu. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek a sůl. Spojte dohromady mokré i suché suroviny a pomocí metličky promíchejte do hladkého a hustého těsta.
  4. Rovnoměrně ho rozdělte do připravených forem a vložte do předehřáté trouby. Pečte cca pětadvacet minut, raději vyzkoušejte špejlí, zda je doopravdy hotové. Nechte vychladnout ve formě cca deset minut, následně vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Mezitím si připravte krém. Čokoládu pokrájejte na drobné kousky a nasypte do misky. Smetanu nalijte do hrnce, a jakmile se na ní objeví první bublinky, ihned stáhněte z plotny a vlijte ji na pokrájenou čokoládu. Ujistěte se, že je veškerá čokoláda ponořená. Nechte odstát asi dvě minuty, následně rozmíchejte do hladké čokoládové omáčky. Nakonec přidejte na kostky pokrájené máslo a rozmíchejte dohladka. Krém nechte vychladnout na lince hodinu až dvě, během chladnutí by měl zhoustnout. Proces můžete urychlit v lednici, krém ale občas promíchejte, aby ztuhl rovnoměrně.
  6. Vychladlý korpus pomažte rovnoměrně asi třetinou krému, přiklopte korpusem druhým a pomažte i celý dort. Uhlaďte do hladké vrstvy cukrářskou stěrkou. Trochu krému přesuňte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a vršek dortu ozdobte. Nakonec posypte hoblinami čokolády a můžete podávat.