Celozrnná špaldová mouka, červená řepa, panela místo nášupu cukru… Může být vůbec taková bábovka chutná?! Může! Použití zdravějších surovin totiž nemusí (vlastně spíš nesmí) být na úkor chuti. Řepová bábovka je krásně vláčná, lahodně čokoládová, a řepu v ní málokdo pozná.

Špaldová čokoládová bábovka s červenou řepou

Potřebujete:

  • 100 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 60 až 100 g třtinového cukru nebo panely
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g vařené červené řepy (cca 3 kusy)
  • 3 vejce
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Na polevu:

  • 60 g hořké čokolády
  • 8 lžic smetany ke šlehání nebo 2 lžíce oleje
  • Lyofilizované maliny, pistácie, plátky kokosu či hoblinky čokolády

Postup

  1. Čokoládu s máslem na mírném ohni nebo v mikrovlnce (tam vždy po 30 vteřinách zamíchejte) rozpusťte a vmíchejte cukr, kakao, sůl a vanilku. Pro méně sladkou bábovku stačí 60 g cukru, pokud se bojíte reakce na chuť řepy nebo nedáváte polevu, dejte ho klidně až dvakrát tolik.
  2. Řepu nakrájejte na menší kusy a rozmixujte. Spolu s vejci, moukou a kypřicím práškem postupně vmíchejte k čokoládě a těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou či strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.
  3. Čokoládu na polevu rozpusťte, zřeďte smetanou či olejem (přesné množství záleží na typu čokolády), nechte ji chvilku zpevnit, aby po bábovce jen pozvolna stékala, a nalijte ji na vychladlou bábovku. Posypejte mrazem sušenými malinami a sekanými pistáciemi nebo třeba kokosem a čokoládou a nechte zatuhnout.

Co se zbylou řepou? Vařená vakuovaná řepa se zpravidla prodává po 500 g, zbylou proto přidejte do salátu, náplně plněných vajíček, řepové pomazánky, obarvěte s ní řepovou pizzu nebo třeba přidejte do sushi sendvičů.