skip to main content

Dříve nepostradatelná, dnes specialitou zdravé výživy. Z ječné mouky upečete tradiční lívance i tuto vláčnou bábovku s pomerančem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

V čem může být ječná bábovka jiná než bábovka z klasické pšeničné mouky? Rozdíl poznáte na první ochutnání. Kromě chuti je totiž taková bábovka velice kyprá a s křupavým okrajem. 

Právě díky zmiňovaným vlastnostem používaly naše (pra)babičky  na lívance výhradně ječnou mouku. Ty kynuté, samozřejmě. Byly uvnitř pěkně vláčné a nadýchané a jejich povrch se krásně vypekl do křupava. Proto, pokud vám mouka zbude a neupečete z ní další bábovku, vyzkoušejte právě lívance nebo vafle. Tato specifická mouka si zaslouží návrat do našich kuchyní. 

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • Šťáva z 1 pomeranče – asi 70 ml
  • 150 g bílého jogurtu
  • 350 g ječné celozrnné mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 60 g mletých mandlí
  • Špetka soli
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Reklama

Postup

  1. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Čokoládu nalámejte a s máslem ji rozpusťte ve vodní lázni.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte zchladlou čokoládu s máslem, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, jogurt a promíchejte.
  4. Do mísy vsypte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle a špetku soli a důkladně promíchejte.
  5. Těsto přendejte do připravené formy. Pečte při 180 °C 45 až 50 minut. Po upečení nechte trochu zchladnout a vyklopte na talíř. 

Tipy k přípravě a servírování:

  • Ječná mouka má tendenci vytvářet křupavější povrch. Pokud chcete dosáhnout změkčení, zapněte troubu na program pečení s párou nebo dejte do trouby plecháček s vodou.
  • Bábovka skvěle chutná druhý den, kdy se hezky rozleží a chutě se propojí.

Reklama
Reklama