Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Božsky vláčný kakaový korpus, sametový čokoládový krém s karamelizovanými pečenými hrozny a voňavý svařákový sirup. To vše podtrženo červeným vínem, které si s čokoládou náramně dobře rozumí. Tak vypadá vinobraní v našem podání! Tenhle dekadentní dort se skvěle hodí jako dárek pro milovníky vína i jen tak na oslavu podzimu.

Na 18cm dort potřebujete:

  • 160 g změklého másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 60 g holandského kakaa
  • 200 g kysané smetany
  • 1 silné espresso nebo lžička rozpustné kávy
  • 200 ml červeného vína
  • 260 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášku

Na krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 750 g bezsemenných hroznů

Na svařákový sirup:

  • 250 ml červeného vína
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 6 hřebíčků
  • 2 kuličky nového koření

Postup

  1. Tři malé formy s odnímatelným dnem a průměrem 18 cm vymažte tukem a vysypejte moukou. Korpus upečete i v klasické větší formě, jen ho po vychladnutí musíte prokrojit a počítat s tím, že bude nižší, případně navýšit ingredience.
  2. Změklé máslo, cukr a vejce 5 minut šlehejte elektrickým šlehačem do pěny. Vmíchejte kakao, smetanu, kávu (pokud dáváte instantní, rozpusťte ji v troše vody), víno, mouku, sůl a kypřicí prášek. Víno se hodí spíše těžší a do pečení můžete spotřebovat i sladší exempláře.
  3. Těsto rozdělte do forem a pečte při 180 °C asi 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.
  4. Mezitím odstopkujte hrozny, rozprostřete je na plech a při 200 °C asi 45 minut pečte, až popraskají a zezlátnou (a zároveň báječně zesládnou). Nechte vychladnout.
  5. Na dílky nalámanou čokoládu přelijte vroucí šlehačkou, nechte 5 minut stát, poté rozmíchejte dohladka a nechte vychladnout. Tento krok můžete udělat i večer předem. Vychladlou čokoládovou smetanu pak vyšlehejte do tuha a smíchejte s pečenými hrozny i šťávou, co pustily.
  6. Na sirup pak stačí víno s cukrem a kořením zprudka asi 40 minut povařit, až se většina tekutiny odpaří a vznikne hustý voňavý sirup. Jeho hustotu můžete vyzkoušet na vychlazeném talířku – trošku na něj kápněte, a pokud směs stále teče, ještě chvilku ji vařte. Sceďte a nechte vychladnout.
  7. Teď už jen dort zkompletujte: korpusy pomažte krémem, vyskládejte na sebe a těsně před podáváním přelijte sirupem.

Jak na svíčky: Milovníky vína dojmete vlastnoručně vyrobenými stojánky na svíčky. Do korku od vína vydlabejte malým nožíkem otvor, do kterého zapasujte dortovou svíčku. Z druhé strany do zátky zapíchněte polovinu párátka, kterým ho zajistíte na dortu.