Vláčná a měkká bábovka, která se rozplývá na jazyku, je prastará sázka na jistotu. Co ale místo klasiky zkusit pro změnu podzimní dýňovou variantu? 

Díky karamelové polevě z „obyčejné“ bábovky vykouzlíte během chvilky skvostný dezert, za který by se nemusel stydět ani zkušený cukrář. Navíc její příprava vám nezabere více než 5 minut, a přesně takové recepty milujeme. 

Pokud nemáte dýňové pyré již hotové a nevíte si s ním rady, koukněte na náš recept na brownies s dýňovou náplní, kde se dozvíte, jak na to.

Dýňová bábovka s karamelovou polevou

Na bábovkovou formu o objemu cca 2 l potřebujete:

  • 300 g dýňového pyré
  • 160 g řepkového oleje
  • 140 g třtinového cukru
  • 50 g mléka
  • 3 vajíčka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

Na ozdobu:

  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mléka
  • cca 40 g moučkového cukru
  • Hrst pekanových ořechů

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a formu na bábovku o objemu cca 2 l vymažte olejem. Ve velké míse smíchejte pyré, olej, cukr a mléko. Přidejte vajíčka a prošlehejte do hladké směsi. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, koření, kypřicí prášek, sodu a sůl. Směs mokrých i suchých surovin smíchejte do jednoho hutného těsta.
  2. Hotové těsto přelijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na cca 55 až 60 minut. Upečenou zlatavo-hnědou bábovku vyndejte z trouby, před vyndáním ji zkuste raději párátkem, zda je opravdu dopečená. Nechte vychladnout cca 5 minut ve formě, poté vyklopte na talíř a nechte kompletně vychladnout. Pokud vám bábovka vyklopit nejde, nechte ji vychladnout ve formě a zkuste vyklopit studenou. Pokud ani tehdy nepůjde, prsty lehce odtáhněte bábovku od stěn formy a pokuste se ji vyklopit. 
  3. Mezitím co bábovka chladne, připravte polevu. Třtinový cukr, máslo a mléko v rendlíku pomalu zahřívejte. Přiveďte směs k varu a pomalu vařte cca 3 až 4 minuty, dokud nevznikne hladká karamelová omáčka. Směs nechte dojít do pokojové teploty, poté vmíchejte moučkový cukr. Jak bude chladnout, bude také houstnout. Hotová poleva by měla mít takovou konzistenci, aby ji bylo možné na bábovku nalít, zároveň by ale neměla být příliš tekutá, aby celá stekla. Pokud se tak stane, přidejte další moučkový cukr. Pokud je až moc hustá, přilijte trochu mléka. 
  4. Vychladlou bábovkou polijte připravenou polevou. Nakonec posypte nasekanými pekanovými ořechy, nechte polevu zaschnout 5 minut v lednici a podávejte.