Barevné řádění s dýněmi je zábava, která nás alespoň na chvíli přenese dál od mlhavých podzimních dní. Krom toho rozzáří dýně naše pokrmy a dodají jim skvělou chuť. Obzvlášť dýně hokkaido, která vyniká svou nasládlou chutí a nemusí se loupat. Perfektně se kombinuje s výrazným, hřejivým kořením. Pokud by vám však tato kombinace přišla až moc „ostrá“, můžete si výběr koření navolit podle vlastních preferencí a ochutit těsto například jen vanilkou a skořicí.

Pokud doma nedisponujete lívanečníkem, ale dostali jste na ně přeci jen chuť, můžete lívance smažit i na klasické pánvi. Jestli toužíte po vyšších lívancích, zahustěte těsto ještě zhruba 2 lžícemi mouky. Těsto bude v každém případě po usmažení krásně vláčné a jemné, a to nejen díky dýňovému pyré, ale i díky kefíru.

Dýňové lívance s kefírem

Na 18 až 20 lívanců potřebujete:

  • 200 g dýně hokkaido
  • Olivový olej
  • 120 g kefíru
  • 150 ml vody
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 100 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Špetka mletého zázvoru
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Špetka kardamonu
  • Špetka soli
  • Kokosový olej na smažení

K podávání:

  • Hustý bílý jogurt (řecký či smetanový), skyr nebo zakysaná smetana
  • Drobné ovoce – ostružiny a borůvky
  • Pekanové ořechy
  • Javorový sirup

Postup

  1. Dýni hokkaido nakrájejte na menší kousky a lehce zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě na 190 °C do změknutí – bude to trvat asi 25 až 30 minut. Po upečení nechte zchladnout, aby nebyla horká.
  2. Dýni, kefír, vodu, vejce, vanilkovou pastu a javorový sirup rozmixujte dohladka. Ve druhé míse promíchejte sypké suroviny včetně koření a důkladně vmíchejte do dýňové směsi.
  3. Na olejem vytřené pánvi smažte pozvolna lívance z obou stran dozlatova.
  4. Lívance servírujte s oblíbeným bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, ovocem, ořechy a javorovým sirupem.